Hrvatska, Nekategorizirano

Okolišne udruge pozvale Ministarstvo okoliša na okretanje ka zelenim izvorima energije, zakonodavstvo o plastici jedan od prioriteta

Na fotografiji Marko Košak, Ivana Kordić.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Postavivši pješčani sat ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike, okolišne udruge upozorile su u srijedu hrvatske vlasti da ističe vrijeme za okretanje ka zelenim izvorima energije i ispunjavanju EU-ovih ekoloških direktiva.

Zelena akcija i Udruga Tatavaka su postavile transparent “Krajnje je vrijeme! Pihvatite se posla” i jednokratnu plastiku razbacanu po plavoj ceradi koja simbolizira more.

Od nadležnih tijela zatražile su da novo zakonodavstvo o jednokratnoj plastici bude jedan od prioriteta rada novog ministra okoliša te su Tomislava Ćorića pozvale da, zbog dugogodišnje pasivnosti, odstupi s tog mjesta, jer se dokazao “jedino u devastaciji sektora zaštite okoliša i prirode”.

Ističući da ministarstvo još od prosinca 2018. propušta priliku da, sukladno Direktivi o smanjenju plastičnih proizvoda, donese zakonske mjere za smanjenje proizvodnje i potrošnje štetne jednokratne plastike, Marko Košak iz ZA pozvao je Ćorića da odstupi.

“Ministarstvo je najavljivalo da će pokrenuti javnu raspravu o tom pitanju, ali to se nije dogodilo. Očigledno se kasni zbog pritiska Hrvatske gospodarske komore, tj. hrvatske industrije plastike, koja se brani tezom o gubljenju brojnih radnih mjesta. Međutim, Hrvatska bi trebala razmišljati prema EU-ovom zelenom planu i kreirati zelena rada mjesta”, poručio je Košak.

Napomenuvši da je Jadransko more proglašeno jednim od tri najonečišćenija mora Ivana Kordić iz udruge “Za Zlarin bez plastike” rekla je kako Hrvatskoj hitno treba snažna zakonska regulativa koja će osim na potrošače utjecati i na proizvođače.

Kao primjer navela je financiranje sustava ponovne uporabe plastične ambalaže, ali i navela da afrička zemlja Ruanda već od 2008. godine ima zakon o zabrani upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica.

Navela je i da brojni trgovinski lanci, osim upozorenja da se vrećice koriste štedljivo, nemaju drugu taktiku smanjivanja njihove upotrebe.

ZA je već ranije izrazila neslaganje s odlukom da se resor zaštite okoliša i prirode pripoji gospodarstvu i energetici, kao i radom Ćorića kao ministra zaštite okoliša.

“Ćorićevo ministarstvo u četiri godine nije napravilo gotovo nikakav pomak po pitanju progresivnih klimatskih politika kao ni gospodarenja otpadom. Upravo suprotno, Ćorić je radio na štetu okolišu – od služenja kao glasnogovornik za krčki LNG terminal, davanja novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji i Dinaridima, do prouzrokovanja štete od 1,2 milijarde kuna odobravanjem projekta Krš-Pađene”, objavili su. (Hina)