Hrvatska, Nekategorizirano

Bez vrećice, molim!

vrecice_crAkcija je pokrenuta na Dan bez plastičnih vrećica i trajat će do petka 7. srpnja.

Prosječno se u Hrvatskoj godišnje po stanovniku potroši oko 400 plastičnih vrećica, a tu količinu moramo sukladno obavezama prema EU smanjiti za 10 puta do 2025.

Zbog toga je potrebno smanjiti potrošnju i proizvodnju plastičnih vrećica te se okrenuti okolišno prihvatljivim platnenim vrećicama, kompostabilnim vrećicama i košarama koje se mogu višekratno upotrebljavati i ne štete okolišu.

– Molimo vas da svoju kupovinu s nekim od navedenih alternativa plastičnim vrećicama fotografirate i fotografije objavite na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) uz #bezvrećicemolim i označite Zelenu akciju ili nam pošaljete fotografije izravno na info@zelena-akcija.hr.

Želimo pokazati  građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za plastične vrećice te izvršiti pritisak na nositelje vlasti da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane_ke demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih vrećica. Najbolje fotografije javno ćemo koristiti u tu svrhu, bez navođenja vaših imena – ističu u Zelenoj akciji.