Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Prikupljanje otpadnog jestivog ulja

ulje_crINA je svojim kupcima ponudila novu „zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja. Pilot-projekt pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj. Svi oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi mogu doći po svoj besplatni INA lijevak na jednu od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

– Zadovoljstvo nam je da je takva mogućnost na raspolaganju i građanima Koprivnice koji svoje otpadno jestivo ulje sada mogu ostaviti na Ininom maloprodajnom mjestu u Kolodvorskoj ulici 33. Otpadnom jestivom ulju nikako ne bi smjelo biti mjesto u odvodu. Ono je vrijedna sirovina i reciklirano se može koristiti u proizvodnji biodizela te drugih korisnih proizvoda. S druge strane, iako je biorazgradivo, veće količine otpadnog jestivog ulja u prirodi ozbiljno mogu ugroziti biljni i životinjski svijet – ističu u udruzi UZOR.

 U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku. Potencijal je ogroman zato Vas pozivamo da se priključite očuvanju okoliša kroz održivi razvoj i reciklirate jestivo otpadno ulje s Inom. Sada je to lakše nego ikada.