Aktualno, Nekategorizirano

Proglašeni pobjednici inkluzivnog festivala Film svima svugdje online

U srijedu, 18. svibnja, nakon gotovo godinu dana provedbe projekta Film svima svugdje online, dodijeljene su nagrade najboljim učeničkim inkluzivnim filmskim ostvarenjima.

Gotovo 150 učenika i učenica iz osam škola, odnosno devet razreda, izradilo je deset filmova na temu različitosti uz podršku mentorica Sanje Kapidžić, Ivone Križić i Maje Ogrizović te su opremljeni inkluzivnim dodacima — snimkom prevoditeljice na hrvatski znakovni jezik te inkluzivnim titlovima. Svi su prikazani na Festivalu Film svima svugdje online na kojem su članice žirija Sara Salamon, Anamarija Šiša i Žaklina Zrilić proglasile najbolje u svim kategorijama te su pobjednicima dodijeljene nagrade, a svim sudionicima i diplome za uspješno sudjelovanje u projektu.

Tako je dodijeljeno ukupno 16 nagrada, od čega dva Posebna priznanja žirija.

Najboljim i Najinkluzivnijim filmom je proglašen film A Josip? Osnovne škole “Podmurvice” koji je nastao pod mentorstvom učiteljice Željke Milošević te u koordinaciji s Nadom Kegalj. Prema riječima žirija: film A Josip? jasno i precizno prikazuje pitanje inkluzivnosti. Nagrađujemo ga jer je prema mišljenju žirija najbolje prikazao poruku da često isključujemo druge potpuno nesvjesno i da je potrebno da smo kao zajednica nježni prema svojem okruženju i prema drugima.

Najboljim filmom po izboru publike (svih sudionika projekta Film svima svugdje online) proglašen je film Preskakanje prepreka, 4.b razreda Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” iz Rijeke sa osvojenih 26% glasova publike.

Glumačke nagrade su otišle u ruke dviju škola — Vanji Lukiću za Najboljeg glumca za ulogu u filmu Huggy Vanja iz 1.a razreda i Najboljoj glumačkoj postavi medijske grupe 5.a razreda Osnovne škole Brajda pod vodstvom učiteljice Ane Kurilić te Raheli Marčelji za Najbolju glumicu za ulogu u filmu Zbog razlika smo svi posebni, 4.a razreda Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” pod vodstvom Lare Pecman i Marka Grizelja.

Film Obiteljski odmor, učenika i učenica Osnovne škole Scuola elementare Gelsi pod vodstvom Vlaste Tibljaš nagrađen je nagradama za Najbolju šminku i Najbolju scenografiju.

Nagradom za najbolju režiju te za Najbolju kameru nagrađen je 4.b razred Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” za film Preskakanje prepreka pod vodstvom Jelene Mandić i Marka Grizelja.

Najboljom rekvizitom i Posebnim priznanjem žirija za komediju nagrađena je Osnovna škola “Petar Zrinski” Čabar pod vodstvom Radmile Urh i u koordinaciji sa Ksenijom Petelin za film Doručak, a Područna škola Tršće pod vodstvom Sande Štimac Urh i u koordinaciji sa Ksenijom Petelin nagrađena je za Najbolju kostimografiju za film Audicija.

Osnovna škola Scuola elementare San Nicolò nagrađena je za Najbolju filmsku glazbu koju je izradila Elois Miljković za film Obitelj Costabella pod vodstvom Nine Tomšić Dubrović i Nataše Jelčić Kovačević dok su najstariji sudionici, učenici i učenice Srednje škole Buzet nagrađeni za Najbolji scenarij te Posebnim priznanjem žirija za specijalne efekte za film Novac, izrađen u potpunosti samostalno i 3D animaciji te uz podršku profesorica Marije Rađe i Tee Peloze.

Uz nagrađene filmove predstavljen je i projektom izrađen Priručnik o online edukaciji na temu medijske kulture s uporištem u filmskoj prilagodbi za gluhe i nagluhe osobe autorica Ane Kurilić, Ksenije Petelin i Maje Ogrizović.

Više o pobjedničkim filmovima možete saznati ovdje, a o projektu Film svima svugdje online na ovoj poveznici.


Projekt Film svima svugdje online, ukupne vrijednosti 343.000,00 kn sufinanciran je kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0072 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. pri čemu sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 51.450,00 kn te iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 291.550,00kn.

Razdoblje provedbe projekta je od 14.6.2021. do 13.6.2022.
Više informacija o EU fondovima: www.strukturiranifondovi.hr i www.esf.hr
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Filmaktiv.