Aktivizam, Nekategorizirano

Prvi put od 1988. odgođen Marš života preživjelih logoraša i mladeži u Poljskoj

Tradicionalni marš ljudi koji su preživjeli holokaust i židovske mladeži u Poljskoj prvi je put odgođen zbog straha od koronavirusa.

Marš između logora smrti Auschwitza I i Birkenaua, koje je držala nacistička Njemačka u okupiranoj Poljskoj za vrijeme II. svjetskog rata – održavao se svake godine u zadnjih 32 godine bez prekida.

“Nakon savjetovanja s relevantnim zdravstvenim stručnjacima i dužnosnicima, teška srca prisiljeni smo objaviti odgodu ovogodišnjeg Marša života u Poljskoj”, kaže Shmuel Rosenman, na čelu organizacije zadužene za marš.

“Naša najvažnija briga jest zdravlje mnogobrojnih sudionika i preživjelih u holokaustu koji bi mu se priključili”, rekao je u izjavi poslanoj dpa.

U prosjeku 110 izaslanika iz 40 zemalja, s preživjelima i više od 10.000 Židova kao i nežidovske mladeži širom svijeta, sudjeluju u međunarodnom događaju.

Organizatori su objavili novu kampanju potičući mlade širom svijeta da se bore protiv antisemitizma i rasizma uz geslo “Nikad znači nikad”.

“Naša edukativna poruka, posebno suočena s rastućim antisemitizmom, bit će prenošena drugim sredstvima ove godine”, rekao je Rosenman.

Organizatori planiraju odgoditi ovogodišnji marš u Poljskoj za kasnije tijekom godine. Tradicionalno se održava na izraelski nacionalni praznik Dan sjećanja holokausta, koji ove godine pada na 21. travnja.

Do danas, više od 300.000 sudionika iz 52 zemlje hodalo je duž 3,2-kilometarskom željezničkom prugom od Auschwitza do Birkenaua.

Više od 1,1 milijuna muškaraca, žena i djece, većinom Židova, ubili su nacisti u logoru smrti.