Aktivizam, Nekategorizirano

“Rekvijem za Auschwitz” romske autorice Ceije Stojke na idućem Festivalu tolerancije

Foto: Pinterest/Ceija Stojka
Foto: Pinterest/Ceija Stojka

Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb jedinstvena je manifestacija koja, kroz bogati program koji uključuje filmske projekcije, tematske izložbe, edukacije, diskusije i glazbena događanja, ima za cilj širiti istinu i sjećanje na holokaust te poticati na osvještavanje i usvajanje tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem živimo. Idući festival održat će se od 8. – 14. travnja 2018. godine na lokacijama Kina Eruope i Tuškanca.

U sklopu izložbe romske autorice Ceije Stojke “Rekvijem za Auschwitz“, koja će biti dijelom programa Festivala, organizirat će se i četiri projekcije dokumentarnog filma o Ceiji Stojki “Ispod dasaka svijetlozelena trava”, kao i stručna vodstva za organizirane dolaske škola.

Ceija Stojka (1933.-2013.) bila je austrijsko-romska književnica, slikarica i glazbenica, rođena kao najmlađa od sedmero djece obitelji Lovrara. Njezin život se promijenio u ožujku 1938. aneksijom Austrije kada su Sinti i Romi postali meta nacista. Veliki broj romskih obitelji deportiran je izvan Beča i odveden u koncentracijske logore. Ceijin otac ubijen je u logoru Dachau, a ostatak obitelji premješten je u Auswitz-Birkenau, gdje je 1943. godine umro njezin mlađi brat Ossi. Zajedno s majkom i četvoricom braće preživjela je Holokaust u koncentracijskim logorima Auswitz, Ravensbrück i Bergen-Belsen.

1988. godine napisala je svoju prvu knjigu “Živjeli smo skriveni”, koja je privukla pažnju javnosti na život Roma. Bila je žena koja je rušila tabue u vlastitoj zajednici, vođena važnošću upoznavanja javnosti s progonima Roma koji su uz Židove bili velikim brojem žrtve holokausta.

Slikarstvom se počela baviti u svojim pedesetima. Kroz slike prisjeća se vremena provedenog u koncentracijskim logorima te kroz samo iskustvo slikanja prihvaća svoje romsko nasljeđe i oslobađa traumatsko sjećanje. Stojkin slikarski opus nalazi temelje u njemačkom ekspresionizmu i narodnoj umjetnosti, a tematski se s jedne strane, kroz crteže i skice, oslanja na proživljeno iskustvo u logorima, dok s druge strane, kroz pejzaže naslikanje vedrim i jarkim bojama, prikazuje idilično djetinjstvo provedeno uz roditelje prije deportacije u logor.

Foto: Pinterest/Ceija Stojka
Foto: Pinterest/Ceija Stojka

Europska romska kulturna fondacija iz Budimpešte opisala je Ceiju Stojku kao ključnu figuru povijesti, umjetnosti i književnosti romske kulture u Europi, a za njene slike su naveli da “utjelovljuju tugu u tijelima i duhu žrtava”.

Ceijini radovi do sada su prikazani na izložbama diljem Europe, Japana i SAD-a. Na izložbi “Rekvijem za Auschwitz” u Muzeju za umjetnosti i obrt hrvatskoj publici će se, kroz 20 crteža na papiru i kartonu te 17 slika u tehnici akril na platnu i kartonu, predstaviti dostignuća i sjećanja ove umjetnice osebujnog umjetničkog izričaja.

 

Preuzeto sa portala: phralipen.hr