Aktivizam, Nekategorizirano

Seminar ‘Antisemitizam, holokaust, stradanja: Prošlost u sadašnjosti’

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust predstavlja trodnevni online edukativni program Antisemitizam, holokaust, stradanja – prošlost u sadašnjosti. Seminar će se održati uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, povodom sjećanja na Kristalnu noć, od 9. do 11. studenoga, putem Zoom Webinar platforme, a moći će se pratiti uživo na Facebook stranici Centra za promicanje tolerancije.

Koliko su mediji etični u izvještavanju i komentiranju holokausta, stradanja Židova, Srba, Roma i političkih neistomišljenika? Koliko su relevantni povijesni izvori koje koriste? Kako umjetnost, književnost i film tematiziraju antisemitizam? Ovo su samo neke od tema koje će otvoriti predavanja istaknutih znanstvenika i stručnjaka na online seminaru Antisemitizam, holokaust, stradanja – prošlost u sadašnjosti u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust iz Zagreba.

”Cilj nam je informiranje i educiranje izravnih sudionika – studenata novinarstva, komunikologije, sociologije, politologije i povijesti, novinara i urednika, ali i cjelokupne javnosti te stvaranje javnog mnijenja o potrebama i vrijednostima točnog i argumentiranog prenošenja istine o holokaustu. Kroz predavanja renomiranih sveučilišnih profesora, znanstvenika i stručnjaka seminar donosi saznanja kako razlučiti istinu od povijesnih preinaka, mitomanija i lažiranja”, rekla je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

O etičkoj strani izvještavanja, gorućeg pitanja suvremenih medija, govorit će se u predavanjima teologa, profesora etike i dugogodišnjeg rektora Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr. sc. Petera Kuzmiča i profesorice na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Gordane Vilović. Povijesne činjenice o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima u Hrvatskoj i Europi tema su predavanja dr. sc. Gorana Hutineca, docenta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Nebojše Blanuše, profesora na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Ive Goldsteina, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

O antisemitizmu, holokaustu i stradanjima na filmu govorit će Daniel Rafaelić, povjesničar filma; o utjecajima u književnosti Igor Hofman, predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a o glazbenim utjecajima dirigent Tonči Bilić.

Kao nadogradnja seminaru održat će se i stručna radionica koju će voditi dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar pod nazivom „Nestale obitelji u holokaustu i stradanjima – metodologija istraživanja i vodič za potomke”. Na koji je način stradanje Roma u NDH prikazano u hrvatskim medijima tema je stručne radionice dr. sc. Danijela Vojaka, višeg znanstvenog suradnika u Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar, a Loranda Miletić, profesorica povijesti, viša savjetnica za nastavu povijesti u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ispostava Zadar govorit će o suvremenim pristupima poučavanju o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima.
Partner projekta je Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, a izvršenje programa sufinancirano je od Grada Zagreba.

Raspored predavanja pronađite na Facebooku Centra za promicanje tolerancije…

Prijave za sudjelovanje: https://zoom.us/webinar/register/WN_BMqjg3XLQ9KHENkq0Kb2CQ