Aktivizam, Nekategorizirano

Webinar “Holokaust i stradanja u kulturnom stvaralaštvu” 27. travnja

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira 27. travnja webinar “Holokaust i stradanja u kulturnom stvaralaštvu”, u povodu obljetnice proboja iz logora Jasenovac 22. travnja 1945., kada je 800 logoraša pokušalo proboj, a 102 ih je u tome i uspjelo.

Tematizirat će se holokaust i stradanja u dokumentarnim filmovima i propagandi, u djelovanju HNK za vrijeme NDH, u svjetskoj književnosti, likovnom i vizualnom stvaralaštvu te u glazbi.

Webinar je namijenjen učiteljima, nastavnicima i profesorima škola i fakulteta, studentima, medijima, a radi kvalitetnije obrade teme unutar postojećih kurikuluma, te točnije interpretacije i prezentacije činjenica o antisemitizmu, holokaustu i stradanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europi i Hrvatskoj.

Površna ili društveno neodgovorna interpretacija podržava ili pogoduje reviziji suvremene hrvatske povijesti, izaziva nepotrebne društvene tenzije i podjele u sadašnjosti, a ničim ne pridonosi budućnosti, već značajno otežava integraciju hrvatskog društva u moderne europske društvene, političke, kulturne i znanstvene tokove, ističu iz Centra.

Daniel Rafaelić, povjesničar filma govorit će o filmskoj propagandii nacističke Njemačke i NDH, te filmu “Židov Süss”, o čijem se odjeku kod ustaških vlasti i kino životu u NDH malo znalo, a sagledat će se i filmski tretman i filmski dokumentaristički pristup temi logora Jasenovac, uz analizu ulomaka nekoliko filmova.

Snježana Banović, kazališna redateljica, spisateljica i profesorica će u predavanju “Zagrebačko kazalište kao središnje mjesto kulturne revolucije u NDH” podsjetiti na revoluciju koja je tijekom Jugoslavije prešućivana, a od 90-ih neki tvrde da je ustaški režim bio tolerantan na polju kulture, što nije točno, kao ni tvrdnje nekih marksističkih ideologa koji tvrde da se u tome razdoblju u hrvatskom kazalištu nije dogodilo ništa umjetnički relevantno”, ističe se u najavi.

Gábor T. Szántó, mađarski romanopisac, esejist i glavni urednik mjesečnika „Szombat“, će govoriti o književnosti i holokaustu u Mađarskoj, o nobelovcu Imreu Kertészu te o naslovnoj priči svoje knjige „1945. i druge priče“ po kojoj je nastao uspješan film „1945.“.

U predavanju “Holokaust i stradanja u likovnoj i vizualnoj umjetnosti” Barbara Vujanović, povjesničarka umjetnosti, dat će pregled zlouporabe likovne, odnosno vizualne umjetnosti u ideološke svrhe poticanja genocida i holokausta nad Židovima, kroz nekoliko konkretnih primjera izložbi.

O holokaustu i glazbi govorit će dirigent Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži, uz zvučne primjere, katkad posredno (Beethoven, Wagner), te izravno (Schoenberg, Šostaković, Messiaen), kao i uz primjere hrvatskih autora.