Aktivizam, Nekategorizirano

Radionica spekulativnog dizajna u DC-u Rojc u Puli

Preuzeto sa portala: www.h-alter.org
Preuzeto sa portala: www.h-alter.org

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu – Ivica Mitrović, Oleg Šuran) i Društvom arhitekata Istre (projekt Otvoreni grad – Breda Bizjak) od 23. do 28. svibnja 2016. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom Objekti u prostoru.

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Hibridni grad tehnološki je proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa s našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Dizajn interakcija u urbanom okruženju se, u kontekst ovakvog tehnološki proširenog okoliša, kroz kritičku dizajnersku praksu, fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih.

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu, te želje i tendencije društva i građana. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i isporuka uspješno komuniciraju sa širom publikom. Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma, i brojnih drugih, u cilju propitivanja utjecaja tehnologija na društvo.

Cilj radionice je upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima. Kroz istraživanje odnosa tehnologije i društva u javnom prostoru grada Pule promišljat će se o alternativnim sadašnjostima grada. Sudionici će na radionici dizajnirati različite objekte u prostoru – prototipove spekulativnog dizajna.

Fokus istraživanja nije na aplikacijama tehnologije, već na njenim društvenim implikacijama.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičog i društveno odgovornog. Dizajna koji tjera na razmišljanje, podiže svijest, propituje, provocira djelovanje, otvara rasprave te može ponuditi alternative nužne današnjem svijetu. Program radionice uključuje predavanja, vođene obilaske i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo i tehničku podršku.

Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd.

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti slanjem podataka (ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. – max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova)) na adresu elektroničke pošte.

Rok za prijavu je 15. svibnja.

Broj sudionika je ograničen. Selekcijski postupak bit će izvršen 16. svibnja.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznicima će biti osiguran smještaj i ručak te plaćeni putni troškovi javnog prijevoza.