Aktivizam, Nekategorizirano

U Puli prikupili gotovo 5 tona tekstila za recikliranje

Ovo je tek prva akcija u nizu
Ovo je tek prva akcija u nizu

U subotu 21. svibnja ispred Društvenog centra Rojc u Puli održana je prva akcija prikupljanja starog tekstila “Isprazni – Doniraj – Recikliraj”.

Građani su se odazvali u velikom broju te je u par sati prikupljeno 4.960 kilograma tekstila, piše Zelena Istra.

Bila je ovo odlična prilika da se građani na jednostavan način riješe tekstila, tekstilne odjeće i obuće, a i naprave dobro djelo jer je sav prikupljeni tekstil odvežen u Čakovec u Humanu Novu, socijalnu zadrugu koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala.

Nakon obrade, prikupljen tekstil postat će ponovno upotrebljiv, redizajniran ili pretvoren u potpuno novi proizvod!

Svrha ove akcije je osnivanje iste takve zadruge u Puli odnosno osnivanje centra ponovne upotrebe koji bi također zapošljavao osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe te poticao održivi razvoj lokalne zajednice, pridonio smanjenju siromaštva i očuvanju prirode i okoliša.

Ovo je tek prva akcija u nizu i sigurni smo da će se sljedeći put odazvati još veći broj građana, ali i sva ostala komunalna poduzeća u Istri budući da se u Hrvatskoj reciklira samo 1% tekstilnog otpada, a ostatak najčešće završava na odlagalištima otpada. Upravo tekstil čini 3% težine kućnih spremnika za otpad, a gotovo 50% korištenog tekstila može se reciklirati.

Ponovno iskorištavanje i recikliranje pružaju i ekološke i ekonomske dobrobiti.

Ponovnim iskorištavanjem tekstila:
– smanjuje se potreba za površinama odlagališta otpada. Tekstil predstavlja osobit problem na odlagalištima budući da se sintetički proizvodi ne razlažu, dok se vuneni odjevni predmeti razlažu ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zatopljavanju;
– smanjuje se pritisak na netaknutu prirodu;
– pridonosi se balansiranju ekonomije budući da se uvozi manje materijala za naše potrebe;
– rezultira s manje zagađenja i uštedama energije budući da se vlaknasti materijali ne moraju transportirati izdaleka.

Akciju su proveli Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, Socijalna zadruga Contus iz Pule te Zelena Istra.

– Zahvaljemo se Komunalnom servisu iz Rovinja i tvtrtci Metis koji su također prikupili dio tekstila kao i Istarskoj županiji na podršci – kažu u Zelenoj Istri.