Hrvatska, Nekategorizirano

Raspisan natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala je Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“.Projekte na ovaj natječaj uz udruge, mogu podnijeti i ustanove te mjesni odbori, važno je da je sjedište prijavitelja registrirano u gradovima i općinama koji su članovi Fonda gradova i općina: Pazin, Vodnjan-Dignano, Novigrad-Cittanova, Buje-Buie, Labin, Poreč-Parenzo, Rovinj-Rovigno, Svetvinčenat, Medulin, Marčana, Vrsar-Orsera, Funtana-Fontane, Ližnjan-Lisignano, Lanišće, Tar-Vabriga-Torre-Abrega, Vižinada-Visinada.

Mali projekt podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore za dobrobit šire lokalne zajednice. Cilj malog projekta je doprinijeti rješavanju konkretnih problema u lokalnoj zajednici.
Mali projekt se može provoditi u jednom od slijedećih prioritetnih područja:
1. Razvoj lokalne zajednice
2. Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja

U sklopu natječaja potiče se i dodatno boduje umrežavanje udruga, ustanova i mjesnih odbora te volonterstvo kako bi se povećao društveni kapital u lokalnim zajednicama te doprinijelo rješavanju zajedničkih problema, ali u konačnici i stvorio temelj za daljnje projekte razvoja lokalne zajednice. Kriterijima za procjenu dodatnim bodovima se potiču projekti koji neće sadržavati troškove plaća, projekti koji će kroz aktivnosti koristiti materijale izrađene od okolišu prihvatljivih i/ili recikliranih materijala, odnosno potiče se ponovna uporaba (re-using) te provedba aktivnosti na način koji je u skladu sa ciljevima održivog razvoja. Sve aktivnosti projekta moraju biti besplatne za korisnike.

Ukupan fond sredstava iznosi 250.000,00 kuna a prijavitelj za svoj projekt može ostvariti i 100% financiranje do 25.000,00 kuna. Svi prijavljeni projekti moraju se provoditi u gradovima i općinama članovima Fonda gradova i općina u maksimalnom trajanju do 4 mjeseci u razdoblju od 01.08.2022. do 01.12.2022. godine.

Rok za prijavu na natječaj je 26.05.2022. godine, a cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na web stranici Zaklade: www.civilnodrustvo-istra.hr u dijelu „Otvoreni natječaji“.

Navedeno može biti poticaj građanima da se uključe u projektne aktivnosti te iznesu svoje ideje ili sugestije, ali može biti primjer svim budućim prijaviteljima te poticaj za međusektorsku suradnju.

Sve velike stvari nastaju na inicijativama pojedinaca. Pokrenite ideju, okupite ljude i učinite više za svoju lokalnu zajednicu.