Aktivizam, Nekategorizirano

Retrospektivna izložba o trideset godina Labin Art Expressa

U okviru projekta “Inspiracija” i programa obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike, Labin Art Express u DKC-u Lamparna otvara u petak retrospektivnu izložbu “L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)”, kojom se obilježava 30. obljetnica osnivanja tog kulturno-umjetničkog kolektiva.

Jedan od prvih umjetničkih kolektiva u Hrvatskoj predstavit će se labinskoj publici prvi put, putem fotografija, tekstova, dokumenata, video radova te dvije umjetničke instalacije (Subpolis i Antibabilon).

“Kolektiv je snažno obilježio hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu i razvoj civilnog sektora općenito, a Labin i njegovu rudarsku baštinu pozicioniralo u centar interesa hrvatske i svjetske javnosti i medija”, ističe se u najavi.

Ove godine slave se dvije velike obljetnice, 100 godina Labinske republike i 30 godina Labin Art Expressa.

“Okruglih 70 godina razlike samo su tranzicija onih istih snaga, uvjerenja i nakana s kojima su labinski rudari 2. ožujka 1921. ustali protiv izrabljivanja i ugnjetavanja od strane tadašnjeg fašističkog režima”, stoji u najavi.

Kolektiv je uvijek tu vezu s ponosom isticao u svom radu i radi to dalje jer, ističu organizatori, borba za bolje uvjete rada i života, nažalost, nije gotova, a kraj joj se ni izdaleka ne nazire.

Podsjećaju na riječi slavnog talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija o tome kako homogenizaciju koju fašizam nije uspio postići, moć današnje konzumerističke civilizacije uspijeva, “uništavajući različite i posebne stvarnosti, zapravo, oduzimajući stvarnost različitim načinima da se osjećamo kao ljudi”.

Po riječima Damira Stojnića, jednog od čelnih članova Labin Art Expressa pored osnivača Deana Zahtile, sada je jasno da je ono što je Pasolini rekao za Italiju, danas primjenjivo na gotovo cijeli svijet.

U tekstu objavljenom u povodu izložbe Stojnić je objasnio da se upravo zato unutar Labin Art Expressa zalažu da snaga umjetnosti i diskurs umjetničkog promišljanja bude fundamentalna konstitutivna snaga društvenog uređenja Podzemnog grada 21. stoljeća.

Riječ je o projektu grada-države koji se već neko vrijeme gradi u nekadašnjim podzemnim labinskim rudničkim prostorima, reguliranog njegovim Ustavom koji je osmišljen kao umjetničko djelo, s osnovnim elementima trajnosti i univerzalnosti.

“Tom osnovnom principu konvergirat će ekonomija, zdravstvo i generalni socio-politički procesi kojima će se regulirati odnosi između građana Podzemnog grada i njegove Uprave temeljeni na osnovnim humanističkim kriterijima jednakih i nepovredivih prava za sve, bez obzira na spol, rasu, političko ili vjersko opredjeljenje”, napominje.

Izložba “L.A.E. (1991) – L.A.E. XXI (2021)” biti će otvorena do 8. travnja. (Hina)

………………………………………………………………

Projekt Društveno-kulturni centar “Lamparna” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je ugovoren za sufinanciranje na pozivu Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi.

TRAJANJE PROJEKTA: 29.10.2018. – 28.10.2020.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 2.102.349,68 HRK
EU POTPORA: 1.786.997,23 HRK