Hrvatska, Nekategorizirano

Savez udruga Klubtura: Ministarstvo kulture krši Zakon

Izvor: Savez udruga Clubtura
Izvor: Savez udruga Clubtura

Ministarstvo kulture je 17. svibnja 2016. otvorilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima. Javno savjetovanje koje se odvija putem portala E-savjetovanja (esavjetovanja.gov.hr) otvoreno je do 1. lipnja 2016. godine, odnosno u ukupnom trajanju 15 dana.

Ovim putem upozoravamo kako Nacrt prijedloga Zakona urušava postojeći sustav oblikovanja i provedbe kulturne politike u Republici Hrvatskoj. Stoga je što šire sudjelovanje javnosti u savjetovanju od presudne važnosti – stoji u priopćenju Saveza udruga Klubtura.

Zakonom o pravu na pristup informacijama, članak 11., stavak 3, propisano je : “Tijela javne vlasti (…) dužna su provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana, osim u slučajevima kad se savjetovanje provodi sukladno propisu kojim se uređuje postupak procjene učinaka propisa”. Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima nije usklađeno s navedenom odredbom.

Savez udruga Klubtura uputio je utorak 24. svibnja Uredu Povjerenice za informiranje zahtjev za žurnim očitovanjem o ovom pitanju te postupanjem u skladu s ovlastima. Tražimo da Ministarstvo kulture u provedbi javnog savjetovanja poštuje zakonom propisanu proceduru.