Hrvatska, Nekategorizirano

Simbolično obilježeno stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sastao se s predstavnicima udruge Prijatelji životinja kako bi simbolično obilježili stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, odao im priznanje za doprinos koji su imali u tom procesu, te istaknuo da je javnost argumentirala svoje neslaganje s produljenjem prijelaznog roka.

Tolušić je u Ministarstvu poljoprivrede u povodu stupanja na snagu odredbe, Prijateljima životinja kazao da zakon predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja, priopćeno je iz ministarstva u srijedu. Sukladno važećem Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno je uzgajati životinje u svrhu proizvodnje krzna. Odredba je stupila na snagu 1. siječnja 2017. godine, a time je isteklo desetogodišnje prijelazno razdoblje koje je omogućeno uzgajivačima da preusmjere proizvodnju.

“Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od deset godina da preusmjere svoju proizvodnju – rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka. Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu”, rekao je Tolušić zahvalivši se svima koji su sudjelovali u kreiranju Zakona. Tijekom javne rasprave oko prijedloga koji je predviđao dodatnu godinu dana za prestanak uzgoja činčila radi krzna, javnost je izrazito negativno reagirala.

Tolušić je, ističe se u priopćenju, podržao stav javnosti da je desetogodišnje prijelazno razdoblje uzgajivačima činčila za izlazak iz proizvodnje bilo dovoljno. To potvrđuju i podaci prema kojima je prije deset godina u Hrvatskoj bilo oko 500 uzgajivača, dok ih je krajem prošle godine bilo svega 20, stoji u priopćenju.

Zakon će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja, kazao je ministar. Prijatelji životinja su mu uručili prigodnu tortu. (Hina)