Aktivizam, Nekategorizirano

Sindikat biciklista u kampanji “Dva kotača od zaraze su jača”

 Sindikat biciklista u srijedu je pokrenuo kampanju pod nazivom “Dva kotača od zaraze su jača” kako bi potaknuli korištenje bicikla za sva nužna kretanja gradom, prenosi Hina.

“Gužve u prometu su svakodnevne i cjelodnevne čime se zagađuje zrak i usporava javni gradski prijevoz te se onemogućuje prohodnost hitnih službi, što je velik problem pogotovo u vrijeme epidemije. No, problemi su djelomično rješivi pojedinačnim doprinosom i vlastitom odgovornošću na jednostavan način – odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva”, poručili su iz Sindikata biciklista.

Istaknuli su da je i Svjetska zdravstvena organizacija dala preporuku građanima da koriste bicikl za svoja svakodnevna putovanja na posao i u školu, ali i za rekreaciju kako bi se očuvalo fizičko i mentalno zdravlje, koje je osobito ugroženo upravo zbog preporučene izolacije.

Iz Sindikata biciklista podsjetili su kako su u proljetnom zatvaranju (lockdownu) pozivali donosioce odluka na prenamjenu prometnih površina, odnosno da omoguće pješacima i biciklistima dodatne prometne koridore kako bi se zadovoljilo održavanje fizičke distance, smanjio pritisak na javni prijevoz, smanjile gužve i izbjegla opasnost od pada dijelova oštećenih zgrada poslije potresa u Zagrebu. Nažalost, to se nije dogodilo, iako su, kažu, pripremili i jednostavne smjernice temeljene na primjerima europskih i svjetskih gradova.

Ponovno su pozvali Vladu, Stožer Civilne zaštite, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i lokalne vlasti da prepoznaju poticanje sigurnog bicikliranja i pješačenja kao mjeru suzbijanja epidemije, a bicikliste da prilikom vožnje budu oprezni u prometu, pogotovo prilikom prolaska kroz križanja, da poštuju prometna pravila, budu obazrivi prema pješacima i da koriste zakonski obavezna svjetla noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti.

“Pozivamo sve građanke i građane Zagreba i Hrvatske na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za sva nužna kretanja gradom. Šaljite nam svoje fotografije vožnje biciklom na Facebook eventu ili ih dijelite na društvenim mrežama uz hashtag #zgazimozarazu”, pozvali su iz Sindikata biciklista.

Istaknuli su prednosti vožnje biciklom u vrijeme epidemije: pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni gradski prijevoz i stvaranje gužvi u prometu, povećava psihofizičko zdravlje i radnu efikasnost, a smanjuje odlaske na bolovanje i zagađenje zraka, što dodatno doprinosi respiratornom zdravlju opće populacije.

Kampanja traje do 24. prosinca, a sufinancirana je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.