Aktivizam, Nekategorizirano

Kampanja #WelcomingEurope poziva na potpisivanje peticije zabrane kriminalizacije solidarnosti u državama EU

horizontal_colorMađarski parlament je 20. lipnja, na Svjetski dan izbjeglica, usvojio niz zakona koji kriminaliziraju pojedince i nevladine organizacije koji pomažu migrantima i izbjeglicama u potrebi. Nakon nedavnog postavljanja naljepnica na vrata organizacija koje pružaju podršku migrantima, usvajanje novih zakona novi je veliki napad na solidarnost i vladavinu prava. Unatoč opasnostima, mađarsko civilno društvo se pridružilo stotinama organizacija diljem Europe u kampanji #WelcomingEurope. Službeni početak kampanje i prikupljanje potpisa u Hrvatskoj počinje sutra.

Inicijativa europskih građana We Are a Welcoming Europe traži od Europske komisije zabranu kriminalizacije solidarnosti u državama članicama EU, podršku europskim građanima koji žele pružiti sigurnost ljudima koji bježe od progona te osiguranje učinkovitog pristupa pravdi svim žrtvama iskorištavanja i zlostavljanja.

“Ovo nije Europa koju želimo, ali je Europa koju ćemo dobiti ako ništa ne napravimo”, poručuju. Peticiju možete potpisati ovdje.