Hrvatska, Nekategorizirano

Španjolska Acciona Energia, nova članica Zadruge za etično financiranje

VE KOGJedno od vodećih svjetskih poduzeća u sektoru obnovljivih izvora energije – španjolsko poduzeće ACCIONA Energia, putem svoje hrvatske podružnice ACCIONA Energija d.o.o. učlanilo se u Zadrugu za etično financiranje.

Acciona Energia je dio Acciona grupe koja je prepoznata kao predvodnik u području osmišljavanja, razvoja i implementacije inovativnih i održivih infrastrukturnih projekata te projekata čiji je cilj omogućiti pristup energiji iz obnovljivih izvora te čistoj i pitkoj vodi lokalnim zajednicama diljem svijeta.

Acciona Grupa djeluje na svih 5 kontinenata u više od 65 država, ostvaruje godišnje prihode od 7,5 milijardi EUR i zapošljava preko 35 000 ljudi, a osnovna misija kompanije je održivi razvoj koji se temelji na snažnoj potpori društvenom razvoju, ekološkoj ravnoteži i očuvanju planeta te ekonomskom rastu. Kao poslovni konglomerat, Accionu čini niz kompanija fokusiranih za pojedine poslovne grane od kojih je Acciona Energia globalno najveća energetska kompanija koja djeluje isključivo u sektoru obnovljivih izvora energije projektirajući i gradeći vjetrene, solarne fotonaponske i termalne elektrane, hidroelektrane i elektrane na biomasu. Acciona Energia je u vlasništvu 311 elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije s ukupnim instaliranim kapacitetom od 9.157 MW od čega je 7.517 MW vjetrenih elektrana. Za bolju ilustraciju, možemo reći da je godišnja proizvodnja 2017. od 20.431 GWh bila dovoljna za napajanje 6.000.000 kućanstava.

Acciona Energia djeluje u sektoru obnovljivih izvora energije putem hrvatske podružnice više od 15 godina i na hrvatskom tržištu. Tako je u vlasništvu Accione projekt vjetroelektrane snage 30 MW u blizini Trogira, a u razvoju su projekti vjetroelektrana Opor i Boraja 2 i projekt velike solarne elektrane na području Promine.

“U Zadruzi za etično financiranje i budućoj etičnoj banci Acciona je prepoznala ključnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju tržišta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Misija, vizija i vrijednosti Zadruge za etično financiranje usmjerene na održivi razvoj lokalnih zajednica i razvoj energetskog sustava u kojem se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima energije u direktnom vlasništvu građana i korisnika komplementarni su onima Accione“ – izjavio je Aljoša Pleić, direktor Acciona energija d.o.o.

Članstvom u Zadruzi za etično financiranje, Acciona će sudjelovati u zajedničkim naporima za osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj, ali i u pokretanju zelene opskrbe električnom energijom, a na platformi ZEF-a te putem financijsko-tehnoloških inovacija koje ZEF razvija, surađivat će na razvoju i implementaciji zajedničkih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije.

“Čvrsto vjerujemo da je budućnost energetike u obnovljivim izvorima energije, a ovim učlanjenjem ZEF postaje jedan od predvodnika procesa jačanja sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Pozivamo sve građane i poduzeća koji prepoznaju važnost tog procesa da nam se priključe i zajedno s nama grade dobru ekonomiju u Hrvatskoj.” izjavio je Edo Jerkić, suvoditelj sekcije Obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša u Zadruzi za etično financiranje.