Nekategorizirano, Stajališta

Splitski Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom opravdao svoje postojanje: u prvoj godini provedeno je 600 radnji i aktivnosti

Splitski ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u prvoj je godini rada proveo 600 radnji, obavio 375 individualnih usmenih savjetovanja, te tijelima javne vlasti i privatnim i fizičkim osobama poslalo više od 200 preporuka, upozorenja i mišljenja.

Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu otvoren je 10. listopada 2019. godine u Splitu, a nadležan je za područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije na kojem živi 98.488 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, priopćila je u utorak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je ocijenila da je taj ured opravdao svoje postojanje.

“Želimo i ovom prilikom pozvati osobe s invaliditetom i roditelje djece s teškoćama da nam se slobodno obrate s upitima, zahtjevima za informacijama ili prijavom diskriminacije, a tijela javne vlasti, županije, gradove, općine, ustanove i institucije kojima se obraćamo pozivamo na aktivnije reagiranje na dostavljene preporuke i upozorenja kao i na aktivniju ulogu u implementaciji propisanih prava osoba s invaliditetom”, poručila je pravobraniteljica Slonjšak.

Podsjeća da je otvaranje splitskoga Područnog ureda uslijedilo nakon otvaranja ureda u Osijeku u studenome 2018., a proizašlo je iz općeg strateškog cilja institucije da se zaštite ljudska prava osoba s invaliditetom podjednako u svim područjima Hrvatske.

Slonjšak je najavila da je otvaranje Područnog ureda u Rijeci planirano za 2021. godinu, a temeljni cilj područnih ureda je osobama s invaliditetom koji žive na području za koje su područni uredi nadležni približiti informacije o pravima koja imaju, o tome gdje i kako ta prava mogu ostvariti, kome se obratiti u slučaju kršenja njihovih prava te kako se zaštiti od diskriminacije na temelju invaliditeta.

“Tijekom prve godine rada Područnog ured Split provedeno je 600 radnji i aktivnosti iz djelokruga pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Obavljeno je 375 individualnih usmenih savjetovanja, a nadležnim tijelima javne vlasti i privatnim pravnim i fizičkim osobama upućene su 202 pisane preporuke, upozorenja, prijedloga, obavijesti i mišljenja. Najveći broj obraćanja Područnom uredu Split odnosilo se na upite i zamolbe za savjetovanje o ostvarivanju prava za osobe s invaliditetom u svim područjima života i rada, posebice u područjima socijalne skrbi, mirovinskoga osiguranja, zapošljavanja, rada i pristupačnosti”, stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako je savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac sudjelovala i na 20-tak različitih događanja u organizaciji Pravobranitelja za osobe s invaliditetom ili drugih organizatora, obavila desetak obilazaka udruga/prostora/ustanova u kojima borave i/ili rade osobe s invaliditetom na području Dalmacije.

Iako ih je epidemiološka situacija usporila u intenzivnijem terenskom radu kao i u organizaciji događanja i aktivnosti, smatraju da se – s obzirom na velik broj obraćanja građana kao i uspješnost u rješavanju pojedinačnih pritužbi – otvaranje područnog ureda u Splitu pokazalo itekako opravdanim.

Žao im je i što zbog epidemiološke situacije nisu imali priliku organizacijom planirane radionice za medije i predstavnike osoba s invaliditetom detaljnije predstaviti rad Područnog ureda Split kroz sva područja i inicijative kojima smo se bavili, jer je gotovo nemoguće isto iznijeti u nekoliko rečenica, ističu u priopćenju. (Hina)