Nekategorizirano, Svijet

Srebrenica 25: Kampanja Zajedno protiv virusa poricanja

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, a u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA #VirusPoricanja #DenialVirus, navodi Documenta.

Kampanja započinje od utorka 7. srpnja 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. srpnja, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima prema programu kojeg šaljemo u prilogu, a svi navedeni video materijali bit će on line prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tijekom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.