Aktualno, Nekategorizirano

“Srebrenica: genocid u osam činova”, 8. srpnja 2016. u 12.00 sati, Kino Europa, Zagreb

Foto: HINA
Foto: HINA

U povodu 21. godišnjice stradanja više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i SENSE–Centar za tranzicijsku pravdu pozivaju Vas na predstavljanje Interaktivnog narativa “Srebrenica: genocid u osam činova”, koje će se održati u ovaj petak, 08. srpnja 2016. s početkom u 12.00 sati, Dvorana Müller, Kino Europa, Varšavska ul. 3, Zagreb.

Narativ je dostupan na linku u nastavku www.srebrenica.sense-agency.com

Na predstavljanju će govoriti Mirko Klarin, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu, Boris Pavelić, novinar Novog lista i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Interaktivni narativ “Srebrenica: genocid u osam činova” detaljno prikazuje na koji su način događaji iz srpnja 1995. godine istraženi, dokumentirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Pored audio-vizuelnih prezentacija osam segmenata srebreničke tragedije: Istraga, Ekshumacije, Preživjeli, Priznanja, Nevoljni svjedoci, Nemoćni očevici, Trajne posljedice i Sudski epilog, narativ sadrži i izbor iz dokaznog materijala, sa oko 250 ključnih dokumenata, video snimaka i fotografija.

SENSE-Centar za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Puli je “nasljednik” Agencije SENSE i temelji se na njenim dostignućima i obimnoj dokumentiranoj i audio-vizuelnoj arhivi o postupcima vođenim pred MKSJ. Cilj Centra je da “tribunalovu priču” nastavi i nakon što sud zatvori vrata i da ono što je najbolje u nasljeđu MKSJ – a to su utvrđene i presuđene činjenice o počinjenim zločinima – učini vidljivim i trajno dostupnim javnosti.