Nekategorizirano, Stajališta

SSMH traži donošenje Strategije demografske revitalizacije

Foto: SSMH

Iako je s 29. listopadom 2023. završila provedba projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”,  demografska misija Svjetskog saveza mladih Hrvatske (SSMH) time ne prestaje – navodi SSMH na FB stranici projekta.

U povodu završetka 3-godišnjeg EU projekta Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) 17. listopada u Kući Europe u Zagrebu je organizirao završnu konferenciju i okrugli stol „Politika demografske revitalizacije: plan nasuprot stihije”.

Uvodne govore održali su Ivan Majstorić, voditelj projekta, Slaven Vukašinec, tajnik Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Matija Boras, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH).

Na okruglom stolu sudjelovali su dr. sc. Mislav Rubić, viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica i viša znanstvena suradnica na Institutu za migracije i narodnosti, dr. sc. Stjepan Šterc, osnivač Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu te Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac.

Voditelj projekta Ivan Majstorić ustvrdio je da u Hrvatskoj ne postoji raširena svijest o depopulaciji, kao ni istinska politička volja i institucionalna koordinacija da bismo imali dosljednu politiku demografske revitalizacije.
“Trenutno stanje politike demografske revitalizacije doista može opisati kao stihija”, rekao je i pozvao Vladu da “konačno” donese Strategiju demografske revitalizacije i provodi je u praksi te aktivira rad Vijeća za demografsku revitalizaciju kako bi se postavili dobri temelji za buduće javne politike.

Osnivač Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu Stjepan Šterc smatra pak da donošenje strategije ne mora ništa promijeniti.

Šterc: Gradovi i općine preuzeli su stvar u svoje ruke donošenjem izdašnih demografskih mjera

U prilog tome, kaže, govore i svi ranije doneseni strateški dokumenti koji su polovično provedeni u praksi. S obzirom na izostanak političke volje državnog vrha, naglasio je da su gradovi i općine uvođenjem niza izdašnih demografskih mjera preuzele stvar u svoje ruke.

Slaven Vukašinec, tajnik Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske pohvalio je aktualne izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju vezano uz sufinanciranje dječjih vrtića iz državnog proračuna čiji osnivači nisu gradovi i općine. Apelirao je da se definira ekonomska cijena usluga dječjih vrtića i uvede model financiranja u kojem s trećinom sudjeluju država, gradovi i općine te roditelji.

Predsjednica SSMH Matija Boras naglasila je da mladi dijele probleme s ostatkom populacije, pri čemu je posebno istaknula niske plaće i poteškoće oko osamostaljivanja. Ustvrdila je da je osjećaj pripadnosti i dalje velik broj mladih i dalje veže uz Hrvatsku. Drži da je važno zapitati se što želimo – politiku demografske revitalizacije bez ikakvih kriterija ili s naglaskom na vrijednosti i interes Republike Hrvatske?

Mislav Rubić, viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade rekao je da je strategija sadržajno gotova te da se u idućim mjesecima očekuje objava. Među novim budućim demografskim mjerama istaknuo je izradu registra stanovništva i veće kontrole imigracije.

U sklopu projekta „Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora“ objavljena je studija s rezultatima istraživanja. Znanstvena istraživanja su provedena iz tri područja: iseljavanje mladih iz Hrvatske, migracija i nacionalne sigurnosti te demografski potencijala hrvatskog iseljeništva.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.  Temelji se na međusektorskoj suradnji s ciljem kreiranja smjernica za razvoj javnih politika temeljenih na znanstvenim dokazima.

Partneri na projektu su: Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Institut za migracije i narodnosti u Zagrebu, Udruga mladih i diplomiranih studenata Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Klub studenata geografije Zagreb, Udruga mladih i studenata Split Misli, Udruga obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruga iseljenika, povratnika i useljenika, Mladi Sikirevaca i Jaruga, Općina Antunovac i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Izvor: Hina/CV