Aktualno, Nekategorizirano

Osnaživanje mladih za političku participaciju u demokratskom životu Europe

– Želiš nešto promijeniti, ali misliš da mlade nitko ne sluša? Vjeruješ li da svojim djelovanjem mlada osoba iz Hrvatske može utjecati na odluke u Europi? Sudjeluješ li na izborima za hrvatski i europski parlament? Imaš ideju kako se mlade u Hrvatskoj može osnažiti za sudjelovanje u demokratskom životu Europe? O tome ćemo razgovarati na konferenciji “Osnaživanje mladih za političku participaciju u demokratskom životu Europe: EU pita što smo napravili!” koja će se održati u utorak, 6.12.2016. s početkom u 11 sati u Zagrebu. Pridruži nam se! – poziv je na stranicama Mreže mladih Hrvatske.

Ovom se temom ujedno bavio i prethodni ciklus strukturiranog dijaloga, za talijanskog, latvijskog i luksemburškog predsjedavanja Europskom unijom. Strukturirani dijalog je proces konzultacija između donositelja odluka i mladih, koji osigurava da mišljenja i preporuke mladih budu jedan od ključnih impulsa prilikom donošenja odluka i oblikovanja politike za mlade.

Zato će se na konferenciji mladi i predstavnici donositelja odluka susresti kako bi razmijenili mišljenja što se još može učiniti kako bi se mlade u Hrvatskoj osnažilo za političku participaciju u demokratskom životu Europe, pored onoga što je već napravljeno.

Na konferenciji će biti predstavljeni i primjeri uspješnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka u svojoj zajednici, kao i primjer alata koji im mogu pomoći u tome, poput programa Erasmus +. Bit će lansirana i online anketa o važnosti pojedinih preporuka iz aktualnog ciklusa strukturiranog dijaloga te osiguran prostor da mladi na interaktivan način daju svoje ideje o tome kako je još moguće osnažiti mlade u Hrvatskoj za političko sudjelovanje u demokratskom životu Europe.

Konferenciju organizira Nacionalna radna skupina za provedbu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj, a koju čine predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Prijave se primaju putem sljedeće prijavnice zaključno s 1.12.2016, odnosno do popunjenja mjesta. Predviđeno je da konferencija završi do 15.30 sati. Sudionicima nismo u mogućnosti osigurati smještaj, ali refundiramo putne troškove javnog prijevoza (karta za vlak ili autobus) u iznosu do max. 350,00 kuna. Za sve sudionike bit će osiguran ručak i osvježavajući napitci. Potvrda uspješne prijave, točna lokacija događanja i precizan program konferencije sudionicima će biti dostavljen nekoliko dana prije same konferencije. Sva pitanja oko sudjelovanje na samoj konferenciji možeš uputiti na petra@mmh.hr.