Aktualno, Nekategorizirano

Konferencija: Javne politike moraju pridonijeti kvaliteti obiteljskog i radnog života

Država i donositelji odluka trebali bi biti što više uključeni u mijenjanje javnih politika kako bi one odgovarale stvarnim potrebama građana radi što boljeg usklađivanja privatnog i obiteljskog te poslovnog života, istaknuto je u srijedu na konferenciji o javnim politikama.

Konferencija je održana u sklopu projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” kojim se žele osnažiti organizacije civilnog društva kako bi se poboljšao socijalni dijalog te predložile odgovarajuće javne politike prilagođene specifičnostima pojedine regije. Projekt sufinancira Europski socijalni fond.

Partneri na projektu, B.a.B.e i Mreža mladih Hrvatske, provodili su više istraživanja s različitim korisničkim skupinama, a neki od rezultata pokazuju kako je roditeljima bitno da sustav predškolskog odgoja i obrazovanja bude što strukturiraniji kako bi mogli uskladiti svoje poslovne obveze dok su im djeca u vrtiću, istaknuto je na konferenciji.

Na konferenciji je istaknuto kako Hrvatska ima ekstenzivan javno-politički okvir za usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, no “nedostaje monitoriranje i evaluiranje implementacije raznih nacionalnih politika, direktiva i strategija”.

Državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić podsjetila je da su se u Zakon o radu prenijeli europski standardi u vezi s lakšim i kvalitetnijim usklađivanjem profesionalnog i obiteljskog života.

S obzirom na to da je na konferenciji istaknut i dodatan “nevidljiv rad”, koji većinom žene obavljaju u kućanstvu i skrbi za obitelj, Mađerić je istaknula da zakonodavni okvir i ravnopravnost moraju zaživjeti u svakom dijelu društva jer suštinske promjene polaze od nas samih, od kuće, te jednakog raspoređivanja svih obveza.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić također je poručila kako ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci ravnopravni u svim područjima javnog, ali i privatnog, obiteljskog života. (Hina)