Aktivizam, Nekategorizirano

Štetni materijal deponiran u potok u Sovinjaku

Potok prolazi kraj obradivih površina, njiva, vrtova
Potok prolazi kraj obradivih površina, njiva, vrtova

U udruzi Zelena Istra reagirali su na poziv građana koji su im se javili putem Zelenog telefona te prijavili nezakonito deponiranje štetnog materijala u potok u mjestu Sovinjak u Buzetu, piše Zelena Istra.

Naime, u lipnju ove godine u mjestu Sovinjak saniran je dio županijske ceste otprilike nekih 1000 m2. Za sanaciju ceste nadležna je Županijska uprava za ceste Istarske županije koja je potpisala ugovor s Istarskim cestama d.o.o. za izvođenje radova, a mještani spominju da je kooperant pri izvođenju radova bila i jedna lokalna tvrtka iz Buzeta.

Izvođači radova su kompletan stari sloj asfalta odvezli te deponirali u obližnji potok na lokaciji Sv. Anton 1 km ispod mjesta Sovinjak.

Stari asfalt je deponiran na nezakonit način te na mjestu na kojem je postavljen znak za zabranu odlaganja otpada. Voda koja se prilikom kiša slijeva u isti potok prolazi kraj obradivih površina, njiva, vrtova te ne moramo naglašavati koja je šteta ovakvog nemara i nebrige.

Ovakav čin je suprotan Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te Zakonu o vodama, Zakonu o zaštiti okoliša i prirode. Slučaj smo prijavili Gradu Buzetu koji ima nadležnost rješavanja ovog slučaja te Inspekciji zaštite okoliša na znanje.

Nadamo se da će se počinitelji ovog ekocida sankcionirati, a nastala šteta čim prije sanirati kako bi se spriječilo daljnje zagađenje potoka.

I na kraju ostaje pitanje, pa kako je moguće da se prilikom javnih radova od strane javnih tvrtki dogodi ovakav propust?