Hrvatska, Nekategorizirano

Stop teroru petardama!

petarde_crGlasna pucnjava i bučne eksplozije petardi „zabava” su koja rezultira prestravljenim i traumatiziranim, a ponekad i ozlijeđenim psima, mačkama, pticama i drugim kućnim i divljim životinjama. Osim što velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar, mnoge životinje pogođene petardom stradavaju od opeklina ili pod kotačima automobila nakon što u panici i strahu pobjegnu. Iako je Zakon o eksplozivnim tvarima ove godine donio neke promjene nabolje, Luka Oman iz Prijatelja životinja kaže:

– Pohvalno je što su uvedene kazne od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike čija djeca bacaju petarde te što su povećane kazne za nedopušteno korištenje pirotehničkih sredstava do 15.000 kuna. No kako je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi, i dalje se zalažemo za potpunu zabranu pirotehnike kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine.

Novi Zakon o zaštiti životinja zabranjuje bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na životinje, a kazna iznosi od 10 do 30 tisuća kuna.