Aktualno, Nekategorizirano

Struktura u Dubrovniku, od 12. do 16. lipnja 2017.

extra_large_ece_temelkuranU sklopu dubrovačke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture lokalne, hrvatske organizacije su zajedno s brojnim međunarodnim partnerima osmislile program Priče o drugim vremenima. Oslanjajući se na intelektualnu i umjetničku povijest Grada i neke iznimne lokacije kao što su Inter-univerzitetski centar i Lazareti, želimo razviti jednu novu priču oko Grada otvorenu za svu raznolikost fenomena suvremenog života.

Priče započinju petodnevnim događanjem pod nazivom Struktura koje će od 12. do 16. lipnja 2017. u Dubrovniku ugostiti vrhunske umjetnike i teoretičare.

***

U umjetničkom dijelu, Struktura u Lazaretima predstavlja i pokreće Pontu, program i prostor za priču. U ponedjeljak 12. lipnja u 20:00 u Ponti se predstavlja novinarka i književnica Ece Temelkuran – važan glas druge, slobodarske Turske. Idući dan, 13.6. u 20:00, predstavljamo dvojicu zapaženih književnika iz regije, Andreja Nikolaidisa i Vladimira Tasića.

U Kinu Visia će se 13. i 14. lipnja u 20:00 izborom svojih novijih filmova predstaviti Ana Hušman, nezaobilazno ime eksperimentalnog filma u Hrvatskoj, te njemački redatelj Heinz Emigholz, čuven po svojim filmovima o modernoj arhitekturi.

Posebna su pak priča koncerti dugog trajanja baskijskog umjetnika s rimskom adresom, Alexa Mendizabala. Koristeći samo balone i pištaljke, Mendizabal stvara fantastične i jedinstvene zvučne efekte i ne sumnjamo da će i u prostoru Lazareta taj umjetnik razigrati maštu publike. Mendizabal nastupa 15. i 16. lipnja od 14:00 do 22:00.

U Inter-univerzitetskom centru se održava simpozij na kojem sudjeluju teoretičari mlađe generacije, ali koji već sada daju ton u bitnim međunarodnim raspravama o statusu umjetnosti, znanosti i politike. Skup se direktno veže na neke čuvene kurseve u IUC-u iz 70-ih i 80-ih godina koji su definirali što se danas na svjetskoj razini smatra naprednim znanjima u tumačenju kulture.

Ulaz na sve programe je slobodan i besplatan.

Organizatori Strukture su Multimedijalni institut – MaMa (Zagreb), Centre for Expanded Poetics – Concordia University (Montréal, Kanada) i Kulturtreger – Booksa (Zagreb).

Partneri su Inter-University Centre Dubrovnik, Kinematografi Dubrovnik, Lazareti 1-5 i Literature Across Frontiers.

Strukturu podržavaju Europska komisija, Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Preuzeto sa portala: Booksa