Aktivizam, Nekategorizirano

Studentski sabor Hrvatskih studija pokrenuo blokadu nastave

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Bubnjevi, zviždaljke i povici “blokada” ispunili su zgradu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak u podne, netom nakon što je Studentski sabor na platou zapadno od zgrade donio odluku o blokadi nastave.

Nekoliko stotina studenata Hrvatskih studija okupilo se na jednom od širokih platoa biše vojarne na Borongaju, danas Sveučilišnog kampusa, i razmotrili položaj Studija nakon odluke Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije.

Bilo je to drugo smanjenje kvote za studente filozofije, studija koji traje od 1992. Najprije je Znanstveno-nastavno vijeće studija smanjilo broj novih studenata filozofije s ranijih 30 na 15, a potom je Senat Sveučilišta u Zagrebu sveo to na nulu.

Traže ostavku Uprave Hrvatskih studija

Studentski sabor zatražio je ostavku “nepravedne i marionetske” Uprave Hrvatskih studija, jer ističe da su njezini članovi protivno interesu studija pristali na “ukidanje filozofije”.

Ne slažemo se s odlukom Senata jer je ona nauštrb svih studenata, a ne samo studenata filozofije. Ta je mjera osveta protiv ljudi koji rade na provedbi zakona i pravilnika te poštivanju kvalitete studija, govorili su studenti kojima je iz ruke u ruku prelazio megafon.

Iza ove odluke “stoji klika” koju čine pročelnik Mario Grčević, rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović, a “dragulj u toj kruni” je ministar Pavo Barišić, rečeno je prije nego je zatražena ostavka Uprave.

Za blokadu su rekli da nije savršena metoda ali nemaju drugog izbora. Do sada smo pokušali problem institucionalno riješiti, pisali dopise, organizirali javnu tribinu i imali prosvjede, ali bez uspjeha, pa je blokada ostala kao jedino rješenje, kažu studenti.

Prosvjednici tvrde da ne rade ništa nezakonito, dapače, zauzimaju se za zakonitost organiziranja studija, pa poručuju da ih neće omesti sankcije protiv prosvjednika, o kojima se neslužbeno govori.

Ispunili su hodnike zgrade studija i ušli u prostorije u kojima se održava nastava uz grlene povike, a pri ulasku u predavaonicu “Vukovar” skandirali su “Vukovar – pobjeda”.

Prema pročitanim pravilima Sabora, sjednice će se održavati svaki dan i na njima će biti donesene odluke o idućim koracima. Ispred zgrade Hrvatskih studija nalazilo se policijsko vozilo sa šest službenika, koji su samo promatrali prosvjed.

Pročelnik studija protiv blokade

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević izdao je obavijest da je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras održao u subotu, 18. ožujka, sastanak sa studentima na inicijativu Studentskoga zbora Hrvatskih studija, na kojem su bili nazočni prorektor Ante Čović i pročelnik Grčević.

Na njemu je dogovoreno da će Boras održati 21. ožujka sastanak s predstavnicima studentskih udruga koje su aktivne na Hrvatskim studijima i sa članovima Studentskoga zbora, kako bi se razmotrili prigovori studenata na odluku Senata o upisnim kvotama na Hrvatskim studijima.

“Ponedjeljak je radni dan i nastava će se normalno održati. Molim sudionike najavljenoga ‘Studentskoga sabora’ u organizaciji udruge ‘Studenti govore’ da svoje prigovore, nezadovoljstvo i upite artikuliraju na način koji je primjeren akademskoj zajednici i da ne podrže one koji u ponedjeljak žele ometanjem blokirati nastavu. Blokada nastave nije i ne može biti ‘nenasilno i demokratsko djelovanje'”, kaže se u Grčevićevoj obavijesti.(Hina)