Hrvatska, Nekategorizirano

Studenti Hrvatskih studija nastavili blokadu nastave

 Studentski sabor nastavio je blokadu nastave na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Studentski sabor nastavio je blokadu nastave na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Studenti Hrvatskih studija nastavili su u petak blokadu nastave, koja traje već peti dan, i najavili da će to učiniti i u ponedjeljak, dok sindikat obavlja formalne priprema za štrajk koji su njegovi članovi izglasali prije dva dana.

Od ponedjeljka hodnicima Hrvatskih studija ne vlada uobičajena tišina, nego aktivnosti koje više podsjećaju na dugi isprekidani rave-party. Kad po rasporedu dođe vrijeme za neko predavanje, vesela gomila se stušti u predavaonicu, te bubnjevima, zvončićima, udarcima po sitnim predmetima posuđa, zavijanjem sirena, pjesmom i povicima onemogući održavanje nastave.

Studenti time žele izraziti neslaganje sa sveučilišnom politikom prema Hrvatskim studijima, koja je prvo organizacijski svela Studije na status odjela, a potom ukinula upis na studij filozofije koji je, prema stručnoj analizi, bio najbolji takav studij u Hrvatskoj.

Iscrpili smo sve legalne metode, preostaje nam jedino blokada koja je prihvatljiv oblik ponašanja u akademskom prostoru, kažu studenti.

Studenti koji sudjeluju u blokadi zadovoljni su razvojem događaja, te ističu da za sada nailaze na tek sporadične prepreke i neprihvatljiva ponašanja nekih profesora ili studenata.

Studenti buče pred zaključanim predavaonicama

Neki profesori se zaključaju predavaonicu, ali studenti uporno buče pred vratima tako da je ostanak u dvorani zacijelo više psihološko nadmetanje nego mogućnost da se održi nastava.

Jedan student fizički im je onemogućio ulaz u dvoranu Zagreb, nakon čega su pozvali policiju pa se taj student sam povukao. Također, požalili su se da im je jedan profesor dobacivao uvredljive izjave a, kažu, od ranije je poznat po takvom ponašanju.

Dio vremena između “aktivnosti” ispunjavaju organiziranjem predavanja ili glazbenih događaja.

Studenti su na facebook profilu Studentskog sabora Hrvatskih studija objavili da primaju poruke podrške od bivših studenata tih studija i nekih istaknutih hrvatskih intelektualaca.

Nakon podrške nekih političkih aktera, danas su dobili pismo Centra za ženske studije koji podržava blokadu kao zadnji vid obrane demokratskih vrijednosti na Sveučilištu. Centar podržava sve legalne i legitimne aktivnostima koje bi mogle dovesti do rješenja niza problema na koje studenti i studentice i njihovi profesori već duže vrijeme upozoravaju.

Niz netransparentnih i nelegalnih odluka kompromitirale su akademske vrijednosti i demokratska načela upravljanja sveučilišnom ustanovom. Izvrsnost cjelovitog studijskog programa Hrvatskih studija, potvrđena i prilikom reakreditacije, pokazuje nužnost da se Hrvatskim studijima osigura pravni status fakulteta koji će jamčiti upisne kvote na svim studijskim programima, poručuju iz Centra za ženske studije.

Pripreme za štrajk

Podružnica Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koja je prije dva dana donijela odluku o pokretanju štrajka, uputila je danas o tome obavijest poslodavcu, Sveučilištu u Zagrebu.

Sindikat traži vraćanje pravnog stanja te visokoškolske ustanove, vraćanje kvote za upis na studij filozofije, da svi zaposlenici postanu članovi Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, te ostavku aktualnog pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića.

Voditelj sindikalne podružnice Tomislav Janović rekao je da se Sveučilište formalno treba odrediti prema tim zahtjevima, ali ne očekuje nikakav zaokret u tom pogledu.

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević nije u petak bio dostupan za davanje izjava, no prije tri dana izdao je priopćenje u kojem osuđuje “izvaninstitucionalni oblik aktivizma koji ne vodi prema rasvjetljavanju i rješavanju problema koji se uzima kao povod akcije”, uz napomenu da “Uprava poduzima sve potrebno da se problem kvota na Hrvatskim studijima raspravi i riješi u institucionalnim okvirima”.

(Hina)