Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Sve o rodilištima na jednom mjestu – rodilista.roda.hr

Photo - Koje rodilište odabratiSimbolično, na Dan žena, udruga Roda pokrenula novu inačicu portala o rodilištima, rodilista.roda.hr. Ovo je jedino mjesto gdje trudnice i javnost mogu dobiti recentne i provjerene informacije o svim rodilištima u Hrvatskoj, stoji u priopćenju udruge Roda.

Medijima i stručnoj javnosti bit će zanimljivi sadržaji poput statistike za 2016. godinu za pojedina rodilišta, od postotka carskih rezova i epiziotomija do broja poroda. Stranica također uključuje informacije o projektu Rodilišta prijatelji majki i o pravima trudnica i rodilja.

Nadalje, trudnicama će posebno biti zanimljivo mogućnost informiranja o trudničkim tečajevima i o recentnim popisima o tome što trebaju ponijeti u svako rodilište za sebe i za dijete uz sve kontakt informacije. Priče s poroda iz rodilišta diljem zemlje su također prisutne te se mogu pretražiti prema rodilištu i vrsti poroda (carski rez, tatine priče s poroda).

Korisnice će moći preko stranice rodilista.roda.hr prijaviti kršenje prava u rodilištima, poslati priču s poroda te saznati više o često nerazumnoj terminologiji i skraćenicama na trudničkim nalazima kroz pojmovnik s više od 300 pojmova s definicijama, pripremljen u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje primaljstva.

Po prvi puta u Hrvatskoj se na engleskom jeziku nude informacije o sustavu skrbi za trudnice namijenjene strankinjama koje žive u Hrvatskoj.