Nekategorizirano, Stajališta

Svjetski dan radija obilježava se uz poziv na promicanje različitosti, mira i ravnopravnosti spolova

svejtski-dan-radia– Na Svjetski dan radija, koji se obilježava 13. veljače u spomen na početak rada UN-ova radija 1946. godine, UN poziva radijske postaje na promicanje različitosti, mira i ravnopravnosti spolova u prijenosima sportskih natjecanja, a prigodnim sadržajima obilježava ga i Hrvatski radio u svom programu te na mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi Hrvatske radiotelevizije, prenosi Hina.

Svjetski dan radija obilježava se od 2012. iako je United Nations Radio na današnji dan još 1946. godine odaslao poruku ”Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”.

Ujedinjeni narodi (UN) i Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) ove godine pozivaju radijske postaje na promicanje različitosti, mira i razvoja u prijenosima sportskih natjecanja.

Kako ističu, sport povezuje narode, približava ih vlastitom kulturnom nasljeđu i pomaže u razbijanju predrasuda o spolovima te potiče inicijative protiv nasilja upućene na solidarnost i snošljivost.

U godini velikih sportskih natjecanja poput Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) i Svjetskoga nogometnog prvenstva (SNP) u Rusiji Svjetski dan radija prigoda je da se pokaže kako ravnopravnost spolova u sportu i ravnopravno izvješćivanje o muškim i ženskim sportskim natjecanjima može potaknuti i veću slobodu izražavanja.

Kako se navodi, porazni su i podaci iz statistike UNESCO-a i tvrtke Global Media Monitoring iz 2015. u kojoj stoji da je sportska natjecanja komentiralo samo 12 posto žena, a uspjesi sportašica bili su zastupljeni u samo 7 posto medija. Štoviše, samo je 4 posto medija izvješćivalo o pretežito većinski ženskim sportovima. Žene se često doživljavaju isključivo kao majčinski ili obiteljski tipovi, a muškarce se doživljava kao agresivne i napadački raspoložene igrače. Taj je segment nasilja u sportu postao njegovom sastavnicom, u nekim navijačkim skupinama katkad i važnijim od samoga uspjeha momčadi. Stoga nedostatak komentatorica sportskih prijenosa onemogućuje stvaranje šire publike s različitim afinitetima i zanimanjima za određene sportove koji su u medijima manje zastupljeni.

Hrvatski radio (HRT – HR) ovogodišnji Svjetski dan radija obilježava nizom prigodnih sadržaja u informativnim i mozaičnim emisijama na svojim trima nacionalnim programima, na osam regionalnih radijskih postaja te na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske, priopćio je HRT.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u emisiji ”Izvan okvira” predstavlja žensku rukometnu ekipu Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u emisiji ”Slobodni stil” provjerit će koliko se u medijima uopće prati sveučilišni sport. U emisiji ”Ništa nevažno”, koja je dostupna u Slušaonici Hrvatskoga radija (HRT – HR), tema su žene komentatorice u sportu. Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) današnje izdanje emisije ”Dobro jutro” emitira izravno iz dječjega vrtića, gdje će djeca kreirati radijski sadržaj, a u emisiji ”Drugi dio dana” predviđena je tema posvećena ženama u sportu.

HRT – Radio Sljeme Svjetski dan radija obilježava razgovorom s umirovljenom sportskom komentatoricom Hrvatske radiotelevizije i legendom sportskoga novinarstva Milkom Babović te s radijskom sportskom novinarkom Teom Rožman Svedrović, a prigodne emisije s istaknutim sportašicama danas su i u programima osam regionalnih radijskih postaja Hrvatskog radija.

Svi će sadržaji posvećeni obilježavanju Svjetskoga dana radija biti dostupni u Slušaonici Hrvatskoga radija (HRT – HR) te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.