Nekategorizirano, Stajališta

Svrtan: Zbog Vukovara i Škabrnje ću izvesti predstavu o Vladi Gotovcu na Dan sjećanja

svrtan_crPod njihovim je pritiskom popustilo Narodno sveučilište Dubrava, organizator Noći kazališta, uvažavajući time argument branitelja da se Noć kazališta ne može održati na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Glumac i ravnatelj Gavelle Boris Svrtan odlučio je ignorirati zahtjev spomenute udruge branitelja i na taj dan besplatno će za publiku u Frankopanskoj odigrati monodramu o Vladi Gotovcu “Moj slučaj”, prenosi SEEbiz.

– Noć kazališta treba vratiti na 18. studenog. Baš zbog Vukovara i Škabrnje. Snaga duha je ono što nas je održalo. Osim oružja kojim smo se branili. Oni koji su tražili zabranu ne razumiju ni život ni kazalište i neće nam zabranjivati ništa. Gotovac je zbog zabrane govora ležao šest godina u sramotnom logoru. Ja ću igrati monodramu ‘Moj slučaj’ i to će biti na Noć kazališta 18. 11. Gospodo, dođite pa mi zabranite – poručio je Svrtan na društvenim mrežama, u nastavku spominjući Gotovčevu poeziju:

– ‘Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna’, Gotovčev je stih kojim pozivam sve da vratimo datum na 18. studenoga. Ima još jedan Vladin stih: ‘Mali podzemljari vukovarski sijedi čuvaju slike svih mrtvih svojih’. To ću izgovarati 18. studenog i pozivam sva kazališta da učine isto, igraju svoje predstave, kao što su radili i u ratu – apelirao je šef kazališta koje je nedavno izvelo predstavu “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

Zanimljiva je u tom kontekstu činjenica da Dramsko kazalište Gavella više od godine dana provodi i program resocijalizacije branitelja, osobito onih koji su oboljeli od PTSP-a, nudeći im, među ostalim, jeftinije ili besplatne karte te ih nastojeći privući ne samo na umjetnička zbivanja, nego im i predstaviti kazalište kao mjesto dinamičnih društvenih kretanja.