Hrvatska, Nekategorizirano

Noć kazališta odgođena na zahtjev branitelja

kazaliste_crNaime, ove je godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) uputila je na više adresa zahtjev u kojem traži odgodu datuma održavanja manifestacije koja se tradicionalno održava treće subote u mjesecu studenom. Ove godine bi značilo da se ova kulturna manifestacija poklapa s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 18. studenog, zbog čega je udruga UHBDR91. zatražila odgodu održavanja Noći kazališta, prenosi SEEbiz.

Iako je Noć kazališta manifestacija koja je nastala u Hrvatskoj i uspješno se proširila u drugim zemljama te tako predstavlja hrvatski izvozni kulturni proizvod, odgovorne osobe u udruzi UHBDR91. svoj dopis zaključuju riječima:

– Međunarodna zajednica nije ništa uradila da se zaustavi krvoproliće u Vukovaru i Škabrnji, pa odakle onda nama „pravo” da baš na dane najveće tuge i ponosa organiziramo „dane veselja”, kako su si to oni zamislili?

Iz Ministarstva kulture dobili smo informaciju da su danas primili službenu obavijest organizatora manifestacije ‘Noć kazališta’ o promjeni datuma održavanja manifestacije.

– U obrazloženju organizatora oko promjene datuma održavanja manifestacije, stoji kako se od samog početka manifestacija ‘Noć kazališta’ održavala treće subote u mjesecu studenome, tjedan dana prije proglašenja laureata Nagrade hrvatskog glumišta koju dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Uzimajući u obzir činjenicu da se ovogodišnji datum „Noći kazališta” podudara s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, manifestacija će se održati 25. studenog 2017. godine, u znak pijeteta za žrtve”.