Nekategorizirano, Svijet

Tisuće prosvjednika na ulicama Istanbula

turska_crZa ustavne promjene bilo je 51,41% glasača, a protiv 48,59%. Tri najveća grada, Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promjena, a treba naglasiti da su Istanbul i Ankara prvi put glasali protiv Erdoganove Stranke pravde i razvitka (AKP).

Veliki transparent s natpisom ‘Pobijedilo je NE’ nosili su aktivisti/kinje koji ističu kako je vlada namjestila rezultate referenduma mijenjajući postupak glasanja pred sam početak referenduma. Prolazeći kroz ulice Istanbula prema uredu izbornog povjerenstva uzvikivali su ‘Stojimo rame uz rame protiv fašizma’. Povjerenstvo je naime važećima proglasilo oko 1.5 milijuna listića bez službene glasačke omotnice, zbog čega opozicija poziva na poništavanje referenduma, prenosi Vox Feminae.

Austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe Alev Korun istaknula je da je do 2.5 milijuna biračkih listića sumnjivo.

– Radi se o činjenici da zakon dopušta samo službene glasačke omotnice. No najviše izborno tijelo je usprkos tome odlučilo, protivno zakonu, da se prihvaćaju i omotnice bez službenog žiga – rekla je Korun.

Dodala je kako je u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru na jugoistoku Turske dvoje njezinih kolega zabranjen pristup biračkim mjestima, te je upozorila na snimke na društvenim mrežama na kojima se vide ljudi koji su glasovali više no jednom. Te se snimke još uvijek provjeravaju.

Prokurdska oporbena Narodna demokratska stranka (HDP) objavila je kako se omotnice bez žigova odnose na 3 milijuna birača, što je dvostruko više od razlike u glasovima s kojom je Erdogan odnio pobjedu na referendumu.

Na kritike OSCE-a da dvije strane u kampanji prije održavanja samog referenduma nisu imale jednake prilike te da referendum nije u skladu s EU standardima, Erdogan je uzvratio poručujući im da se ne petljaju u turske unutarnje poslove.