Nekategorizirano, Svijet

Tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj

turska_crTa je mjera, prema riječima turskog predsjednika, nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča, prenosi Hina.

Tayyip Erdogan, koji je pokrenuo masovne čistke u državnim ustanovama nakon neuspjelog puča, rekao je da je uvođenje izvanrednog stanja u skladu s turskim ustavom te da njime ne krši vladavinu prava niti temeljne slobode turskih državljana/ki.

– Cilj uvođenja izvanrednog stanja je omogućiti brze i efikasne korake protiv ove prijetnje demokraciji, vladavini prava i pravima i slobodama naših državljana – naglasio je.

Izvanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućit će predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona. Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

– Europa nema pravo kritizirati ovu odluku – dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje u Turskoj biti zabrinuta ovom odlukom.