Nekategorizirano, Svijet

Turske oružane snage dobit će „svježu krv“

turska_crU prvom intervjuu od proglašenja izvanrednog stanja nakon propalog puča Erdogan je rekao kako je novi pokušaj puča moguć, ali da ne bio lagan, istučući – “mi smo sada oprezniji”. Dodao je kako bi se sastanak Vrhovnog vojnog vijeća, najvišeg tijela koje nadzire oružane snage, koji je trebao biti 1. kolovoza, mogao održati tjedan ranije kako bi nadzirao preustroj vojske. Vijećem predsjeda premijer, a uključuje i ministra obrane i načelnika glavnog stožera, prenosi HRT.

– Svi oni surađuju i… vrlo brzo novi ustroj će se pojaviti. S novim ustrojem vjerujem da će oružane snage dobiti svježu krv”, rekao je Erdogan.

– Nakon što se sve ovo dogodilo, mislim da su naučili vrlo važnu lekciju. Ovo je proces koji traje, nećemo nikada stati, nastavit ćemo aktivno, imamo planove. Dodao je kako nema zapreka da se izvanredno stanje uvedeno u srijedu produlji nakon tri mjeseca ako bude potrebno.

Zasad su pritvorena 103 turska generala i admirala u sklopu istrage o neuspjelu puču, a nastavljaju se čistke u državnim institucijama. Pritvoreno je, otpušteno ili pod istragom 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, zaposlenika u obrazovanju i javnih službenika.