Hrvatska, Nekategorizirano

Tribina: Financiranje rada organizacija civilnog društva kroz nacionalne i europske zaklade i programe – Di su pare?

U četvrtak, 23. srpnja, s početkom u 18 sati, na Poljani Branka Stojakovića (pored Kazališta lutaka Zadar) održat će se tribina pod nazivom „Financiranje rada organizacija civilnog društva.“ Tribina, u okviru projekta ZadrugART, organizira se u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Deskom Kreativna Europa i udrugom Drugo More iz Rijeke, navodi se u pozivu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar.

Tribina je namijenjena udrugama, umjetničkim organizacijama i pojedincima. Bit će predstavljeni izvori financiranja putem zaklada, nacionalnih i europskih poziva i dr. Cilj tribine je poticanje suradnje, umrežavanja, projektnog razmišljanja i prijava na natječaje mimo gradskih i županijskih okvira. U uvodnom dijelu tribine bit će predstavljene smjernice novog programskog razdoblja EU. Svoja iskustva, savjete i primjere dobre (i loše) prakse podijelit će Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa i Davor Mišković, predsjednik udruge Drugo more iz Rijeke. Nakon uvodnih predavanja uslijedit će panel rasprava pod moderatorskom palicom Edite Bilaver Galinec.

Anera Stopfer, voditeljica je Ureda za Kreativnu Europu od 2015. godine. Ured pruža pružanja informacija o programu Kreativne Europe, održava informativne dane, seminare i radionice te individualne konzultacije i tehničku pomoć vezanu uz sudjelovanje u programu Kreativna Europa. Aktivno je sudjelovala u Odboru za poslove u kulturi Vijeća Europske unije te je bila članica radne skupine OMC (Open Method of Coordination) za područje kulturnih i kreativnih industrija.

Davor Mišković zadnjih dvadesetak godina jedan je od ključnih dionika hrvatske kulturne scene. Osam godina radio je u Ministarstvu kulture kao savjetnik za međunarodnu kulturnu suradnju i koordinator Europskih dana baštine u Hrvatskoj. Od 2004. do danas radi u udruzi Drugo more kojoj je i direktor. U Drugom moru je provodio istraživanja, osmišljavao i vodio kulturne programe, galerije, festivale, radionice i seminare, a trenutno je voditelj programskog pravca Dopolavoro u okviru programa Europske prijestolnice kulture.

Edita Bilaver Galinec, konzultantica i predsjednica udruge “Djeca susreću umjetnost”, koja već dugi niz godina uspješno povezuje privatni i neprofitni sektor. Iskustvo izrada projektnih dokumentacija, razvojnih i strateških dokumenata, apliciranja na EU projekte i provedbu istih pretočila je u udrugu pa tako “Djeca susreću umjetnost” uz dvadesetak projekata na nacionalnoj razini, provodi i dva projekta iz Media programa, potprograma Kreativne Europe. Članica je i Upravnog odbora Europskog udruženja filma za djecu.

Pronalaženje financijskih sredstava najveći je izazov u radu organizacija civilnog društva. One se najčešće oslanjaju na programe i donacije lokalnih institucija i tvrtki koji u pravilu nisu dostatni za kvalitetnu realizaciju projekata. S druge strane, na nacionalnoj i europskoj razini postoje brojni programi iz kojih se mogu financirati i najambiciozniji projekti. Za pristup takvim fondovima potrebno je uključiti projektni način razmišljanja i uspostavljati suradnju sa srodnim organizacijama. Ili da pojednostavnimo, novca ima – samo ih treba znati uzeti. Zato Vas pozivamo da dođete na tribinu i iz prve ruke čujete iskustva ljudi koji znaju kako.

O projektu ZadrugArt:

Projekt je odabran za sufinanciranje na natječaju Ministarstva kulture “Kultura u centru – potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi”, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.867.528,51 kn, od čega 1.587.399,23 kn iz Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” koji je dio Europskog socijalnog fonda. Peostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar.