Aktivizam, Nekategorizirano

Tribina „Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i druga raspolaganja imovinom“

introŽelite li saznati više o ugovorima o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju? Razmišljate li o tome da na nekog prenesete svoju imovinu? Zanima li vas oporuka ili darovanje?

Hrvatski pravni centar poziva na javnu tribinu „Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i druga raspolaganja imovinom“ koja će se održatic2.3.2017. od 16 do 18 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u Novom Zagrebu – Siget 18a (tzv. zgrada „Super Andrija“).

Tribina se održava u okviru projekta „Važno je znati sa 65+“ koji provode Hrvatski pravni centar u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Zagreb, Sindikatom umirovljenika Hrvatske, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i Udrugom Radio Mreža. Cilj projekta jest povećati sigurnost i osnažiti osobe treće dobi širenjem informacija i pružanjem podrške, što će im pomoći da u vlastitom najboljem interesu raspolažu svojom imovinom, te spriječiti da postanu žrtvama zlouporaba i zlostavljanja u tom smislu, osobito kada je riječ o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Cilj projekta jest povećati sigurnost i osnažiti osobe treće dobi širenjem informacija i pružanjem podrške, što će im pomoći da u vlastitom najboljem interesu raspolažu svojom imovinom, te spriječiti da postanu žrtvama zlouporaba i zlostavljanja u tom smislu, osobito kada je riječ o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Za sklapanje pravnih poslova raspolaganja imovinom nužna su temeljna znanja i stručna pomoć u pogledu vrste ugovora, njegova sadržaja i učinaka te mogućnosti njegova raskida, kako bi se izbjegli neželjeni rizici i negativne posljedice sklapanja ugovora. Smatramo da pravodobno informiranje, prije bilo kakvog raspolaganja imovinom, može znatno pomoći starijim osobama da prilikom sklapanja pravnih poslova koriste pravna sredstava na način da zaštite sebe i tako smanje rizik od kasnijih potencijalnih sudskih sporova. Takvim informiranjem osnažuju se starije osobe u složenim obiteljskim i poslovnim odnosima u kojima su u pravilu slabija strana, ponajprije zbog nepoznavanja prava i izostanka stručne pravne i/ili psihološke podrške.

Nadalje, iskustva projektnih partnera i suradnika ukazuju da je starijim osobama potrebna i psihosocijalna podrška iu rješavanju problema osobnih dvojbi i obiteljske dinamike koji su povezani s odlučivanjem o raspolaganju svojom imovinom. Takve situacije stvaraju im velik stres i osjećaj ugroze i nesigurnosti, zbog osjećaja srama im je teško zatražiti pomoć, a često ne znaju ni kome se obratiti. Takva pomoć je potrebna i starijim građanima/kama koji tek razmišljaju o raspolaganju imovinom kako bi si olakšali suočavanje s novim okolnostima u svome životu, jer je često riječ o vrlo osjetljivim i teškim odlukama koje te osobe moraju donijeti u obiteljskom kontekstu. Sve to u pravilu rezultira stresom, a ponekad i zlostavljanjem.

Tribina je namijenjena građanima starije dobi koji žele saznati više o raspolaganju imovinom.

Okvirno vrijeme trajanja tiribine je dva sata.