Hrvatska, Nekategorizirano

Troje finalista za Volonterskog Oskara 2018., o dobitniku odlučuju građani

109Iz Volonterskog centra u Zagrebu izvijestili su kako je u tijeku izbor za najboljeg volontera grada te da je troje finalista, među 16 kandidata, odabralo stručno povjerenstvo, a o dobitniku Volonterskog Oskara, odlučit će građani.

Stručno povjerenstvo, prema utvrđenim kriterijima, odabralo je tri finalistice, a one su: volonterka Isusovačke službe za izbjeglice Marija Vujeva (28), volonterka u udruzi volontera palijativne skrbi “La Verna” Blaženka Eror Matić (56) i volonterka prihvatilišta za životinje Dumovca Milena Štimac (47).

Marija Vujeva svoje vrijeme daruje osobama koje su u postupku odobravanja međunarodne zaštite u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i pomaže u integraciji osoba kojima je međunarodna zaštita odobrena u Hrvatskoj. Osim što održava radionice s mladima – tinejdžerima u prihvatilištu, svoje vrijeme provodi s njima u izlasku izvan prihvatilišta, pomoći u učenju, igri i razgovoru o svakidašnjim problemima. Također pomaže onima kojima je odobrena međunarodna zaštita u pronalasku stanova, komunikaciji s mogućim najmodavcima te s različitim institucijama. Osim toga, nudi i svoja znanja iz prava, pruža pravnu potporu te emocionalnu u postupku traženja međunarodne zaštite. Dio svojeg volonterskog angažmana Marija je provela u kampu za izbjeglice u Bihaću, u Bosni i Hercegovini, gdje je radila s djecom i mladima. “Pratiti, služiti i zagovarati… jer malim stvarima uistinu možemo učiniti velike stvari za drugoga”, to su riječi kojima se Marija Vujeva vodi u volonterskom radu.

“Davanje je uvijek povezano s primanjem i što više dajemo, to više primamo”, poručila je Blaženka Eror-Matić, voditeljica i predsjednica udruge “La Verna”, koja se zauzima za palijativne bolesnike. Radi toga te radi jačanja društvene uloge u palijativnoj skrbi i podizanja svijesti o važnosti te skrbi, osigurava mnoge nove projekte i aktivnosti i angažirana je u prikupljanju donacija. Svoj veliki trud, rad, vrijeme, ljubav i pažnju daje palijativnim bolesnicima kako svoje posljednje dane ne bi proveli sami. Od ove je godine i u Povjerenstvu za osobe starije životne dobi Grada Zagreba. Pokrenula je mobilni tim u palijativnoj skrbi 2009. godine. Kao velika potpora svim volonterima, potrudila se koordinirati volontere i okupiti nove volontere te im osigurati odgovarajuću edukaciju. Velika je potpora i obiteljima koje su izgubile svoje voljene, a pruža im svoje znanje kako bi što lakše nastavili živjeti.

“Moj život je ostvarivanjem jednostavne želje da pomognem psima iz azila postao bogatiji, kvalitetniji i ispunjeniji”, poručila je Milena Štimac, koja u skloništu Dumovcu pazi da svaki pas bude na vrijeme u šetnji, da bude počešljan i nahranjen, a važno joj je da svaki pas bude udomljen te onoga kome treba više pažnje povede i kući. Samo u 2018. godini brinula se o 70 pasa. Njezina obitelj također pomaže u čuvanju i odgoja pasa. Čuvanje pasa joj daje poseban mir i zadovoljstvo, a volontiranje joj je otvorilo mnoga vrata te se uz svoje omiljene čupavce naučila lakše nositi s vlastitim životnim problemima. Za Milenu kažu da nosi neke posebne naočale kroz koje vidi svijet na svoj, poseban način, tako jasan, pun bezuvjetne ljubavi, strpljenja i sreće, na čemu joj mnogi zavide, stoji u objašnjenju povjerenstva.

U povjerenstvu koje je u uži krug izabralo tri kandidatkinje su: prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Volonterski Oskar Marijan Milić, izvanredna profesorica na Studijskom centru socijalnog rada Maja Laklija, predstavnica Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Mateje Petrić, predstavnica medijske kuće „Kombinat produkcija“, suradnica i volonterka na VCZ i drugim volonterskim projektima Vesna Banović i članica Upravnog odbora VCZ-a i predsjednica udruge Hrabri telefon Hana Hrpka.

Izborom troje finalista otvoren je drugi krug natječaja u kojem će građani glasovati za kandidate koji su, po njihovu mišljenju, iznimno pridonijeli svojoj zajednici. Glasovanje traje do 27. studenoga i to elektronskim putem na internetskoj stranici Volonterskog centra Zagreb (www.oskar.vcz.hr), u uredu VCZ-a putem glasačkih listića ili slanjem glasova poštom na adresu ureda.

Proglašenje dobitnice te uručenje nagrada i zahvala svim nominiranim volonterima bit će u petak, 30. studenoga na svečanosti pod nazivom “Dodjela Volonterskog Oskara 2018”.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera godine koja se od 2009. dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. (Hina)