Aktivizam, Nekategorizirano

U akcija za štićenike Maestrala dosad prikupljeno oko 200 tisuća kuna

Oko 200 tisuća kuna pomoći prikupljeno je do početka večerašnje humanitarne večere u restoranu Kampus, u akciji u kojoj se u Splitu prikupljaju sredstva za uređenje stana za punoljetne štićenike Dječjeg doma Maestral.

Akcija prikupljanja novca će trajati i nakon večere, preko redovnih donacija, sve dok se ne prikupi potrebnih, kako je rekla ravnateljica Doma Jelena Burazin, oko 350 tisuća kuna za uređenje derutnog stana kojeg je grad Split dao na korištenje Domu Maestral.

Uz večeru za koju su kupili karte ljudi daju i donacije.

Donatorska večera je po osobi stajala 400 kuna, a kuhaju im poznati hrvatski kuhari Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin, Duje i Ante Pisac, Roko Puče, Pero Savanović, Matko Ivanišević i Duje Milić, dok ih zabavljaju Petar Grašo, Zorica Kondža, Joško Banov, Ivo Amulić, Nives Ivanković i Terezija Kusanović.

Tijekom večere u restoranu su izložene Maestralu darovane umjetničke slike hrvatskih umjetnika, a sudionici te vrijedne akcije mogu ih razgledati i otkupiti. Tako prikupljen novac bit će korišten za obnovu stana, a radovi na obnovi trebali bi početi 20. siječnja.

Grad je Maestralu još prije 17 godina dao na korištenje stan koji je u samom središtu grada, ima stotinjak kvadrata i trenutno u njemu stanuju tri starija štićenika. Stan koriste štićenici koji nakon 18. godine života prelaze u uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku. Do sada je u tom stanu živjelo 30 štićenika.

Dječji dom Maestral djeluje na 13 lokacija, trenutno skrbi o 148 korisnika do 21 godine života koji nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb, na smještaju je 90 djece, a ostali su u usluzi poludnevnog boravka. (Hina)