EHO, Nekategorizirano

U Dardi održano javno događanje BURE kulture i prvi Metloboj na Đoli

U sklopu projekta Č.I.Z. – čitanje i zabava Udruga za ruralni turizam Đola održala je drugo javno događanje pod nazivom BURE kulture – Metloboj na Đoli. Javno događanje održano je 20. svibnja 2023. na ŠRC Đola u Dardi.

Kako bi se javno događanje što uspješnije organiziralo i provelo, u udruzi su održani sastanci s projektnim sudionicima na kojima je kreiran program i radionice u sklopu događanja. Najprije je odlučeno da će se organizirati metloboj prema ciklusu knjiga o Harryju Potteru, a zatim su dogovorene i održane aktivnosti kao priprema za događanje: radionica kaligrafije, radionica uvježbavanja skeča, radionica izrade čarobnih štapića, radionice ukrašavanja metli i edukacija o važnosti čitanja – ističe udruga Đola u priopćenju.

Na radionicama su sudionici krasopisom i nalivperima pisali pozivnice na Metloboj, uvježbavali skeč za javno događanje, izrađivali čarobne štapiće za izložbu te ukrašavali metle za igrače metloboja u bojama Hogwartsa.

Na samom javnom događanju metloboj igralo je šest prijavljenih ekipa, a svaki je igrač ekipe imao specifičan zadatak. Držeći metlu među nogama igrači su morali postići što veći broj golova ubacivanjem glavne lopte kroz jedan od tri protivnička obruča dok su drugi igrači branili obruče, ometali jedni druge i tražili skrivenu zvrčku. Odigrano je šest utakmica te je pobjedu odnijela ekipa Plavi Gryffindorci, a drugo i treće mjesto zauzele su ekipe RBAK zmajice i RBAK zmajevi. Nakon metloboja i proslave pobjede, održane su radionice Čarobni napitak i izrada čarobnih štapića, izložba čarobnih štapića te je prikazan skeč Nevolje po Paxu. Večernji dio programa uključivao je odmaranje u chill out zonama na jezeru Đola uz DJ-a Maxa.

Prvi metloboj u Baranji privukao je brojne posjetitelje s obzirom na popularnost knjiga o Harryju Potteru. Dojmovi sudionika o samoj igri bili su iznimno pozitivni jer su, kako su i sami naglasili, prvi put igrali metloboj. Osim toga, cjelokupno javno događanje sadržavalo je aktivnosti za sve dobne skupine što je pridonijelo raznovrsnosti programa – zaključuje Đola u priopćenju.

Cilj projekta Č.I.Z. – čitanje i zabava razvoj je čitalačkih sposobnosti osoba mlađih od 25 godina i pripadnika nacionalnih manjina te promocija čitalačke pismenosti. Aktivnostima u sklopu projekta doprinosi se jačanju svijest o važnosti čitanja u slobodno vrijeme što izravno utječe na povećanje čitalačkih navika kako sudionika, tako i krajnjih korisnika projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Fotogaleriju pogledajte na Facebook stranici portala.