Aktualno, Nekategorizirano

U Društvenom centru Rojc predstavljanje knjige Feruča Lazarića „Planinarenje na slijepo“ 

U srijedu 30. studenog u Dnevnom boravku Rojca s početkom u 19 sati održat će se prezentacija i predstavljanje knjige „Planinarenje na slijepo“, slijepog planinara člana Planinarskog društva Glas Istre Feruča Lazarića.

Feručo Lazarić je jedan od onih ljudi zbog kojih mnogi – progledaju. Iako je Feručo slijep, jer je u 40. godini života oslijepio zbog bolesti očiju (ablacije mrežnice), svojim životnim primjerom je mnogima pomogao da bolje vide. On je i vizionar… vidio je kako će potaknuti druge. Kako? Tako što je, unatoč potpunoj sljepoći, počeo – planinariti. I to kako planinariti… Iza i ispred njega su (ne)viđeni podvizi kao što je Via Adriatica, ipak on ne staje gazi i dalje, u 68. godini života…

O sljepoći sam Feručo kaže:

Sljepoća kao prednost

Sljepoća je bez sumnje veliki nedostatak i težak invaliditet. No, zagrebemo li malo ispod površine otkrit ćemo da nije baš tako već da naslov ima smisla.
Puno stvari na prvi pogled izgleda kao jedno, a kad malo, kao što sam se izrazio zagrebemo ispod površine, ispadnu sasvim drugačije. Svijet, kao takav traži da ga se gleda očima. Mudro je i razumno za nas koji to ne možemo potražiti u sebi neke druge resurse. Čovjek u sebi posjeduje nepresušno bogatstvo koje treba otkrivati i koristiti. Usporedio bih to s alternativnom energijom o kojoj se danas naveliko govori, a malo se koristi. Priroda još uvijek podnosi silnu eksploataciju i nerazumno zagađivanje. Nastavimo li s takvim ponašanjem sigurno će biti velikih problema sa zrakom, vodom, zemljom. Tada će čovječanstvo biti prisiljeno okrenuti se stvarima koje sada zanemaruje i ne primjećuje. Upravo tako smo se i mi slijepi okrenuli stvarima koje vi koji vidite zanemarujete i ne primjećujete.
Sljepoća nije bolest već stanje. Otvara neki novi prostor i dimenzije koje treba istraživati i iskoristiti. Nikako si ne smijemo dozvoliti da nas ograničava, sputava i koči već trebamo s njom istraživati, otkrivati i pronalaziti neke nove puteve.
Jedan moj cijenjeni prijatelj je rekao – gdje je volja tu je i put. Vjerujte da je to u potpunosti točno. Sa sljepoćom se može sasvim lijepo živjeti. Mislim da to mogu odgovorno tvrditi jer sam dobar dio života vidio. Naravno da sam u trenutku kad sam oslijepio bio vrlo tužan i nesretan. Tada sam primijenio onu korisnu formulu, ono što možeš u životu promijeniti promijeni, a ono što ne možeš s tim se nosi i koračaj dalje u veselju i sreći

Puno je stvari na ovom svijetu koje čovjek gledajući oko sebe vidi. Ima lijepih, ali ima nažalost i ružnih. Mi, ako ne vidimo lijepe, ne vidimo ni ružne. Upravo je to, kao što sam u naslovu naveo, prednost u sljepoći. Mediji tržište, uglavnom slikom, puno zaokupljaju čovjeka tako da gledajući te, naizgled lijepe i privlačne stvari, bude u potpunosti zaokupljen svijetom oko sebe. O sebi naprosto nema vremena razmišljati, a toliko ljepote, veselja i sreće može naći upravo u sebi.
Čitajući ove retke možda će neko pomisliti da bi čovjek trebao biti slijep da bude sretan. Ni govora o tome. Što bi mi slijepi bez vas videćih? Veliko ništa.
Rekao bih ovako – u prirodi puno stvari i bića živi u simbiozi i odlično funkcioniraju. Tako je i nama slijepima prelijepo s vama videćima. A kako je vama videćima s nama slijepima?
U visoko razvijenim državama kao što je normalno posjetiti zubara, oftalmologa ili ginekologa tako ništa čudno nije posjetiti i psihijatra. Potreba za njim je velika u brzom tempu života s puno stresa. Nadovezujući se na to, mogu reći da pratitelji koji me prate na planinarenjima i putovanjima kažu da im dolazimo i kao psihoterapija. Svojom im vedrinom, optimizmom, osmijehom i ushitom kod postizanja nekih, za slijepe neuobičajenih rezultata dajemo primjer da može biti uvijek lijepo u životu uz uvjet da se to želi.
Želite li vi to? Ako to uistinu želite, uzmite malo od gledanja prema van i pogledajte malo unutra – u sebe. Sigurno ćete pronaći dosta zanimljivog i korisnog.
Govorim Vam to iz osobnoga iskustva…“

Dnevni boravak DC je ove srijede mjesto na kojem će s velikim iščekivanjem biti predstavljen sam autor i njegov fascinantni rad. Zato nemojte propustiti predstavljanje ove uistinu izvanredne knjige i priliku za injekciju čiste pozitive i istinske životne energije.
Organizator: Planinarsko društvo Glas Istre u sklopu Otvorene platforme Rojc.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule. (Izvor: Društveni centar Rojc – Savez udruga Rojca)