EHO, Nekategorizirano

U Etnografskom muzeju otvorena putujuća izložba koja je dio projekta #Za BITI +54

“Izložba predstavlja radove sudionica projekta koje su tijekom osam mjeseci aktivno sudjelovale u radionicama filcanja, vezenja i u čitalačkim radionicama, a dosad su već bili izloženi Pregradi i Korenici”, rekla je koordinatorica projekta Anastazija Petrović.

Sudjelovalo je 115 žena s područja Ličko-senjske županije, Krapinsko- zagorske županije i Grada Zagreba. “Osim što su sudjelujući u tim aktivnostima dobile nove vještine, to im je prvenstveno bilo druženje, razmjena iskustava i ideja s drugim ženama njihove dobi”, dodala je.

U sklopu projekta Etnografski muzej je, u suradnji s partnerima Centrom za ženske studije i LAG-om Zagorje – Sutla, proveo tijekom 2018. dvije etnografsko-likovne radionice te dvodnevno događanje Zagorkin kamp.

Na prvoj projektnoj radionici, održanoj u Korenici, sudionice su imale priliku upoznati se s filcanjem, tehnikom kojom se od sirove češljane vune mehaničkim i toplinskim djelovanjem dobiva gust i neraskidiv materijal filc. Potom su sudjelovale i na dvodnevnom događanju “Zagorkin kamp” s bogatim programom i radionicama, te na još jednoj radionici, u Pregradi, na temu floralnih motiva.

Putujuća izložba rezultat je svih prethodno održanih projektnih aktivnosti, a u Zagrebu ostaje ostaje otvorena do 31. srpnja.

Projekt je odobren u okviru natječaja Umjetnost i kultura 54+ iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Njime se nastojalo odgovoriti na rizik od socijalne isključenosti žena starijih od 54 godine njihovim uključivanjem u inovativne kulturne aktivnosti u zajednici. (Hina)