Aktualno, Nekategorizirano

U Lisinskom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 73. rođendan ustanove URIHO

Svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana Ustanove URIHO održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nakon što su Ujedinjeni narodi 1992. godine 3. prosinac proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da obilježavaju taj datum kako bi promicale razumijevanje problema osoba s invaliditetom i poticale podršku dostojanstvu, pravima i dobrobiti osoba s invaliditetom. Također, obilježavanjem tog dana nastoji se povećati svijest o benefitima integracije osoba s invaliditetom u svim aspektima političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života.

Ne znam je li tu postojala kakva namjera, no samo dan ranije, 2. prosinca, nastala je i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, skraćeno URIHO, koja pod ovim imenom posluje od 1996. godine, a pravni je slijednik najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj, ‘Ivančice’, koja je osnovana davne 1946. godine u Zagrebu.

Upravo na taj dan, u ponedjeljak 2. prosinca 2019., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečano i tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 73. rođendana Ustanove URIHO.

Manifestacija, koju URIHO organizira uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, započet će, kao i uvijek, od 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom.

Okrugli stol na temu ‘Alzheimer i osobe s invaliditetom’ započinje u 16 sati, a na njega se nastavlja dodjela priznanja najboljim sportašima Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom. U 16 sati također počinje i šahovska simultanka s hrvatskim velemajstorom Hrvojem Stevićem.

Koncert i dodjela povelja ‘Ivančica’ započinje u 18 sati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Tomislav Brajša, Saturnus Band, Sandra Petrž, Pero Rogan, Barbara Suhodolčan i Marko Škugor.

Ulazak na sva događanja je, po dobrom starom običaju, besplatan.

Poseban poziv vam ne treba. Samo dođite.

Damir Fatušić, In portal