Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

U okviru projekta Zaželi zaposlit će se ukupno 7500 žena u Hrvatskoj

Svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, na slici  državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević (L) i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar (2D).  foto HINA /Zvonimir Kuhtić/
Svečano uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, na slici državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević (L) i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar (D). foto HINA /Zvonimir Kuhtić/

U sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi” koji financira Europska unija zaposlit će se ukupno oko 7300 žena diljem Hrvatske na poslovima skrbi o starijim osobama i osobama u potrebi, istaknuto je u srijedu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

U sklopu tog programa već je zaposleno 4100 žena, a cilj je zaposliti još oko 3000 žena koje su starije od 50 godina ili dugotrajno nezaposlene te obuhvatiti ukupno 35 tisuća kućanstava, rekla je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević prilikom uručivanja 10 novih ugovora za zapošljavanje 193 žene ukupne vrijednosti 33,9 milijuna kuna.

Dosad je u okviru projekta koji se s milijardu kuna financirana iz Europskog socijalnog fonda (EFS) ugovorena 184 projekta u vrijednosti većoj od 661 milijun kuna, a ostatak ugovora planira se sklopiti najkasnije do početka listopada, dodala je Ivanković Knežević.

“Osim što osigurava zapošljavanje ovaj projekt također vraća dostojanstvo i osjećaj veće vrijednosti osobama koje su dugotrajno bile nezaposlene, ali i dostojanstvo starijim i bolesnim sugrađanima kojima je potrebna pomoć i podrška”, istaknula je.

Nakon isteka dvije godine odnosno 30 mjeseci koliko traje projekt, Ivanković Knežević poručuje da će se on sigurno nastaviti jer su potrebe velike.

Osim toga, navela je, postoji niz drugih programa na koje se mogu prijaviti lokalne jedinice a koji su usmjereni na poticanje zapošljavanja osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za projekt “Zaželi” koji se pokazao iznimno uspješnim zainteresirale su se i druge države EU pa je tako Irska zatražila dokumente vezane za projekt, a Austrija započela pripreme za njegovo provođenje u Gradišću, rečeno je prilikom svečanosti u ministarstvu.