Nekategorizirano, Stajališta

U povodu šokantnog slučaja iz Zadra B.a.B.e. pozivaju institucije i zajednicu da zlostavljanoj djevojci osiguraju zaštitu i podršku

Iz Udruge B.a.B.e. u ponedjeljak su izrazili gorčinu i nezadovoljstvo odlukom suda o puštanju mladića da se brane sa slobode, u neposrednoj blizini žrtve, nakon što su gotovo godinu dana seksualno zlostavljali djevojku te ucjenama i fizičkim nasiljem pokušali je spriječiti u prijavi kaznenih dijela.

Povodom kaznene prijave protiv pet mladića iz okolice Zadra za teška kaznena djela protiv spolne slobode na štetu 16-godišnjakinje, B.a.B.e su ponovno ukazale na manjkavosti i neujednačene prakse pravosuđa Republike Hrvatske te na sustavnost problema rodno uvjetovanog nasilja.

“Udruga B.a.B.e. već godinama upozorava kako nasilje treba biti adekvatno sankcionirano, sudski postupci brzi i učinkoviti, praksa institucija prilikom postupanja u slučajevima nasilja prema ženama konzistentna, bez previše prostora za pojedinačne interpretacije, a međuresorna suradnja relevantnih dionika koji sudjeluju u prevenciji, suzbijanju i/ili sankcioniranju nasilja prema ženama uhodana i kvalitetna”, poručili su.

Smatraju kako činjenica da mladići nisu zadržani u istražnom zatvoru, posebno s obzirom da žive na istom području kao i 16-godišnjakinja, ukazuje na izostanak tih kriterija.

Podsjetili su da na svako prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Na temelju statistike MUP-a, koju je prikupio Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, tijekom 2018. 69 djevojaka i žena u Hrvatskoj je prijavilo spolni odnos bez pristanka, a od tog broja 27 počinitelja bile su osobe bliske žrtvama.

Za seksualne delikte bitno je napomenuti kako je riječ o deliktima koji vrlo često prođu ispod radara – neprijavljeni, u tzv. sivoj zoni. Žrtve se najčešće odlučuju ne prijaviti takva kaznena djela iz više razloga: nemaju povjerenja u institucije, boje se osude, stigmatizacije i nepovjerenja, strahuju od sekundarne viktimizacije i dugih sudskih postupaka. Žrtve seksualnih delikata nerijetko su okrivljivane za preživljeno nasilje, nameće im se osjećaj suodgovornosti, propitivaju se njihova ponašanja i vrijednosti, čime one dobivaju dojam kako im sustav ne čuva leđa, nego ih dodatno traumatizira. Kako bi izbjegle dodatnu traumatizaciju, brojne žrtve seksualnih zločina odlučuju prešutjeti preživljeno te se ne odlučuju na prijavu ili povlače prijave zbog pritiska okoline.

U tom kontekstu, izjavu glasnogovornika Županijskog suda o ‘nepotrebnom dizanju tenzija’ u ovom slučaju smatramo neprihvatljivom. Štoviše, ovakva situacija zahtijeva ukidanje spolnog odnosa bez pristanka kroz što hitnije izmjene Kaznenog zakona, ističu B.a.b.e.

Poručuju i da kao društvo treba zauzeti nepokolebljivo stajalište da je rodno uvjetovano nasilje nedopustivo kršenje ljudskih prava koje se neće i ne smije tolerirati, uključujući i medije.

Institucije i zajednicu pozivaju da djevojci osiguraju potrebnu zaštitu, pomoć i podršku i zahtijevaju da se što urgentnije preispita donesena odluka suda. (Hina)