Aktivizam, Nekategorizirano

U Samoboru održane sportske igre za vrtićku djecu

Foto: SPORT VIV

U sklopu europskog projekta “SUN – Sports, health and fun for preschool children” u četvrtak 5. svibnja u Samoboru se održane sportske igre za vrtićku djecu u dobi od 4 do 7 godina.
Osim natjecanja u nogometu, djeca su pokazala svoja znanja i vještine svladavajući razne poligone s preprekama koji nisu bili nimalo laki. Pokazali su nove vještine i sposobnosti stečene provedbom Sun – Pilot sportskog programa.
Događaj su organizirali partneri na projektu: Udruga SPORT VIV, Unisport i Udruga ECHO.
Veselja i smijeha nije nedostajalo te su svi ponosno završili kao pobjednici sa zlatnim medaljama oko vrata.
Osim medalja, djeca u dobila i sportske lopte kako bi se i dalje nastavili baviti sportom te bojanku o zdravoj prehrani. Iskoristili smo ovu priliku da još jednom djeci i roditeljima naglasimo važnost sporta i zdrave prehrane.
Zahvaljujemo svim roditeljima i djeci na prekrasnom provodu – navodi u priopćenju udruge SPORT VIV.

Projekt SUN – Sports, health and fun for preschool children” sufinanciran je iz programa Erasmus+ Europske unije.

Cilj projekta SUN je pridonijeti podizanju svijesti o potrebi tjelesne aktivnosti kao osnove zdravog načina života promjenom navika identificiranih ciljnih skupina (predškolske djece i njihovih obitelji) kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.
Glavna aktivnost projekta je provedba pilot sport programa u Hrvatskoj, Bugarskoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Stručnjaci za kineziologiju, zdravlje i nutricionizam osmislili su sportski program za djecu prema njihovoj dobi i stupnju kondicije. Namjena osmišljenog programa je upoznavanje djece s osnovnim sportovima poput atletike i gimnastike kako bi se potaknuo njihov tjelesni i kognitivni te stjecanje zdrave navike u ranoj dobi.
Specifični ciljevi ovog projekta su:
1. Podići svijest o prednostima sudjelovanja u sportsko-rekreativnim aktivnostima za djecu predškolske dobi (4 – 7 godina) u smislu poboljšanja zdravlja i socijalne uključenosti,
2. Jačanje kapaciteta članova obitelji i odgajatelja za promicanje važnosti zdrave prehrane i tjelesnih aktivnosti djece predškolske dobi,
3. Jačanje kapaciteta odgajatelja u dječjim vrtićima za provođenje rekreacijske tjelesne aktivnosti za djecu predškolske dobi

4. Stvaranje mreže glavnih dionika, nacionalnih i lokalnih sportskih odbora te lokalne samouprave za razmjenu primjera dobre prakse vezano uz zdravstvenu tjelesnu aktivnost predškolske djece

Trajanje projekta: 24 mjeseca (Početak: 01.01.2021. – Kraj: 31.12.2022.)
Referenca projekta: 622452-EPP-1-2020-1-HR-SPO-SCP
EU bespovratna sredstva: 376.960,00 EUR