EHO, Nekategorizirano

U Splitu predstavljene Smjernice za uključivanje hrvatskih branitelja u društveno poduzetništvo

Foto: Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

U prostorijama Udruge veterana 4. gardijske brigade u Splitu, 3. ožujka 2023. godine, održano je šesto i posljednje predstavljanje prijedloga smjernica u razvoju javnih politika na temu „Radna aktivnost hrvatskih branitelja i uključenost u društveno poduzetništvo“ u sklopu projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost“, ugovorenog u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Tematske mreže za društveno – ekonomski razvoj“, sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Navedeni događaj organizirao je nositelj projekta, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi u suradnji s projektnim partnerom – Udrugom veterana 4. gardijske brigade.
Smjernice su nastale na temelju stručnih istraživanja u sklopu projekta, a nazočnima ih je predstavio vanjski suradnik za društveno poduzetništvo, Alen Halilović.

Pripadnici ciljane populacije – hrvatski branitelji bili su upoznati s mnogim prednostima i ponekim nedostatcima društvenog poduzetništva te razlikama između društvenog i privatno profitnog poduzeća. To je novi način poslovanja koji predstavlja kombinaciju poduzetničke prakse i vrijednosti usko povezanih s društvenom odgovornošću i načelima zaštite okoliša te je ujedno jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji i počiva na ciljevima potpuno suprotnim od onih na kojima počiva dominantna tržišna ekonomija. Društvenom poduzetništvu nije cilj isključivo uvećanje profita, pa tako ni raspodjela dobiti, već ispunjenje društvenih zadaća, pomaganje onim skupinama u društvu koje su u riziku od društvene isključenosti.

Strategijom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. društveno poduzetništvo definira se kao poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit/višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice.