Hrvatska, Nekategorizirano

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Varaždin je u srijedu treći put bio domaćin središnje svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, na kojoj je istaknuto da se još uvijek traži 1806 osoba, a Srbiji je poslana poruka da je skrivanje istine o nestalima zločin koji traje.

Svake se godine 30. kolovoza obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, a po odluci Hrvatskog sabora od 2019. godine taj se dan obilježava i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Kako je istaknuto, na današnji dan još se traži ukupno 1806 osoba, od čega 1411 nestalih, kojima je nepoznata sudbina, te 395 smrtno stradalih, kojima je nepoznato mjesto ukopa.

Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju i mise u varaždinskoj katedrali, središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu na kojem je upriličena i prezentacija aktivnosti, rada i opreme iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved izjavio je kako su u proteklih sedam godina identificirana i predana obiteljima 254 posmrtna ostatka, a tijekom ove godine ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka.

Rekao je i kako ga žalosti izostanak suradnje i dostave informacija iz Srbije.

„I danas smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostavi informacije o sudbini nestalih osoba jer možemo biti brži ako dobijemo saznanja o lokacijama bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta”, kazao je Medved poručivši Srbima neka se ohrabre i dostave informacije.

Nastavlja se potraga dok se ne pronađe i posljednji s popisa

„Mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti predano, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa ne pronađemo, identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije”, kazao je.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako za 1806 obitelji još nije sve završeno jer oni još uvijek traže svoje najmilije.

„Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci”, istaknuo je Stričak.

Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu organizirao je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih hrvatskih branitelja s partnerima, a predsjednica Saveza Ljiljana Alvir naglasila je da zajedništvo i ustrajnost u potrazi za nestalima, u suradnji s državnim institucijama, ulijevaju nadu da će doći do posmrtnih ostataka.

„Onima koji znaju istinu o nestalim osobama želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu obiteljima, kako bi se prekinula naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje”, poručila je Alvir.

(Hina)