Aktivizam, Nekategorizirano

U Zagrebu krenuo program joge za osobe s invaliditetom

yoga-gluhi1Svaka osoba, prolazeći kroz joga praksu, otkrije nešto novo o sebi, a taj put promjene i napretka drugačiji je za svakog pojedinca, kaže Iva Mihanović.

– Zovem se Iva Mihanović i osobno sam pokrenula ideju o prilagođenom pristupu vođenja joge za osobe oštećenog sluha. Bavim se jogom već desetak godina, a edukaciju za joga učitelja započela sam 2012. u Zagrebu. 2018. godine nastavila sam školovanje u New Yorku koje i dalje traje. Potaknuta osobnim iskustvom i gubitkom sluha od 84 posto, odlučila sam promijeniti pristup podučavanja joge i prilagoditi ga osobama drugačijih potreba. Velika mi je želja prenijeti svoje iskustvo i pomoći onima koji do sada nisu imali predivnu priliku upoznati se s joga praksom.

Joga je drevno znanje koje je namjenjeno svakome. Pristup vježbanju može biti grupni ili individualni. Svaka osoba, prolazeći kroz joga praksu, otkrije nešto novo o sebi, a taj put promjene i napretka drugačiji je za svakog pojedinca.

Program joga za gluhe – hearing loss yoga’ sata u potpunosti je prilagođen i dostupan svakome, od početnih do naprednih. Stil joge koji se podučava zove se Dharma yoga. Stil Dharma joge bavi se klasičnim sustavom joge (vježbanjem) i pristupom tijelu u svrhu samoiscjeljenja. Sat se sastoji od asana (položaja tijela) , tehnika disanja (pranayama i kriya), opuštanja (joga nidra) i meditacije (koncentracije).

– Vjerujem da je ovo jedna lijepa i nova prilika za sve gluhe, nagluhe i gluhonijeme da se pridruže prilagođenoj jogi koja objašnjava stari, klasičan sustav pristupanja umu, duhu i tijelu – kaže Iva.

Svi zaintersirani za program joge mogu osobno kontaktirati učiteljicu Ivu s bilo kakvim pitanjem i prijedlogom putem e-maila na ivamihanovic@gmail.com.

Termini joge su u utorak i četvrtak od 17:45 do 19:15 sati u novootvorenom joga studiju u Ilici 43/1 u Yoga&Art studio Lotos. Moguće su promjene termina zbog prilagodbe zaintersiranim polaznicima.

Damir Fatušić, In-portal