Hrvatska, Nekategorizirano

U Zagrebu obilježen Dan Europe

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Obilježavanja Dana Europe u Zagrebu je u srijedu je započeto Danom otvorenih vrata na Europskom trgu gdje su građani na info štandovima i razgovoru s ministricom Gabrijelom Žalac i predstavnikom Europske Komisije Brankom Baričevićem mogli dobiti informacije o radu i ustroju Europske unije, te fondovima EU-a.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja na obljetnicu govora Roberta Schumana, nekadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova. Schuman je u obraćanju 1950. predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, novog oblika političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat među europskim državama postao nezamisliv, a taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja Europske unije.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU- Gabrijela Žalac i predstavnik Europske komisije Branko Baričević na Europskom trgu su odgovarali na pitanja građana, a programe kojima se ovoga tjedna obilježava Dan Europe organizirali su u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, ministarstvom vanjskih i europskih poslova i uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Osim infoštandova s informacijama o politikama i institucijama EU-a u Kući Europe organiziran je dječji EU kutak za mlađe posjetitelje Kuće Europe, gdje su se najmlađi zabavljali pogađajući EU zemlje uz igru i crtanje.

Program će se nastaviti tijekom dana na Europskom trgu programom kino na otvorenom u okviru kampanje EUandME gdje će se prikazati filmovi koji prikazuju kako prava i pogodnosti koje imaju u EU-u poboljšavaju živote građana Unije, a to je ujedno i cilj kampanje Europske komisije usmjerene prije svega na mlađe građane Unije.

Kampanja #EUandME službeno započinje 9. svibnja na Dan Europe u svih 28 država članica Europske unije a Zagreb je prvi grad u kojem će biti održan program povodom pokretanja kampanje, piropćilo je predstavništvo Komisije.

Filmovima koje su režirali istaknuti europski redatelji želi se potaknuti razgovor o utjecaju koji EU svakodnevno ima na živote mladih ljudi u dobi od 17 do 35 godina, najavljuje predstavništvo Europske komsije.

Kroz pet filmova, među kojima je i film hrvatskog redatelja Dalibora Matanića, predstavit će se priče Europljana koji ispunjavaju svoj potencijal uz pomoć Europske unije, kao i neke od najvažnijih vrijednosti Europske unije: mobilnost, digitalna tehnologija, vještine i poslovanje, održivost i prava.

Program događanja tijekom Europskog tjedna od 7. do 13. svibnja u Zagrebu i hrvatskim gradovima dostupan je na internetskim stranicama Europske komisije u Republici Hrvatskoj (https://ec.europa.eu/croatia/events/europe-day_hr).

Na fotografiji Gabrijela Žalac, Branko Baričević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
Na fotografiji Gabrijela Žalac, Branko Baričević.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Povodom Dana Europe u Muzeju Mimara u srijedu su proglašeni pobjednici natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji treći put za redom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i veleposlanica projekta za Hrvatsku Marijana Petir.

Pobjednik natječaja je dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva dok je Stipe Vuletić pobjednik prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta.

Gašić se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima, navodi ured zastupnice Petir.

Gašić će u listopadu 2018. predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) čija je Petir članica. (Hina)